Inicijativa Srbije o Kosovu uvrštena u dnevni red Generalne skupštine UN

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Sep.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa Srbije o Kosovu uvrštena u dnevni red Generalne skupštine UN

NJIJORK - Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je večeras u Njujorku da je Generalni komitet Ujedinjenih nacija (UN) jednoglasno odlučio da u dnevni red predstojećeg zasedanja Generalne skupštine UN uvrsti zahtev Srbije da Međunarodni sud pravde oceni legalnost jednogstrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Debata je bila izuzetno žustra, nije se unapred znao ishod glasanja, rekao je Jeremić i naglasio da je od velike važnosti bila atmosfera u prvih nekoliko diskusija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kada su predstavnici Španije, Egipta i Argentine dali snažnu podršku da se predlog Srbije uvrsti u dnevni red Generalne skupštine UN. Prema rečima Jeremića, protiv toga su bili predstavnici dve uticajne zemlje, ali su na sednici Generalnog komiteta ostali usamljeni, posle čega im je predsedavajući sugerisao da prispitaju stav.

Na kraju, Generalni komitet je jednoglasno, aklamacijom, podržao predlog Srbije i poslao ga Generalnoj skupštini UN, dodao je Jeremić, koji smatra da je ovo važna pobeda, ali daleko od toga da je konačna.

Prava pobeda biće da dobijemo većinu u Generalnoj skupštini UN, objasnio je Jeremić i izrazio uverenje da neće biti nikakvih problema da odluku o stavljanju na dnevni red predloga Srbije potvrde i ambasadori zemalja članica UN.

Jeremić je najavio da zasedanje Generalne skupštine UN počinje poslednje nedelje u septembru, ali je precizirao da se još ne zna kada će tačno predlog Srbije da se nađe na dnevnom redu.

Predstoji dalje ubeđivanje članica UN da u Generalnoj skupštini podrže predlog Srbije, najavio je Jeremić.On je, međitim, kao izuzetno značajno ocenio to da su za odluku o stavljanju predloga Srbije na dnevni red Generalne skupštine UN bile i države koje su priznale nezavisnost Kosova.

Reč je o izuzetnom diplomatskom uspehu, ali je rano za trijumfalizam i proglašavanje pobede, ponovio je Jeremić.

On je ocenio da naredne nedelje u Njujorku, na zasedanju Generalne skupštine UN, državnu delegaciju Srbije, koju će predvoditi predsednik Boris Tadić, očekuje težak posao.

"Imamo šanse, imamo plan, možemo da budemo uspešni, ali daleko od toga da možemo da se radujemo", zaključio je Jeremić.

Tadić: Diplomatski napori urodili plodom

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je zadovoljstvo što su diplomatski napori Srbije urodili uspehom i što je predlog rezolucije stavljen u dnevni red Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Tadić je naglasio da taj uspeh nikako ne znači da je ceo posao obavljen jer "nas tek čeka glasanje na sednici Generalne skupštine UN" i naveo da je rezultat tog glasanja neizvestan.

"Pred delegacijom Srbije je veliki posao i mi ćemo u Njujorku pokušati u direktnim razgovorima da ubedimo što veći broj članica UN da podrži rezoluciju Srbije", istakao je Tadić, a prenela je pres

služba predsednika Srbije.

Visković: Dobijena bitka, treba dobiti rat



Uvrštavanje u dnevni red Generalne skupštine UN predloga Srbije da se zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova je "velika pobeda naše diplomatije", ocenio je večeras prof. Ivo Visković.

On je rekao da će do konačne odluke u Generalnoj skupštini UN biti potrebno još puno strpljenja, jer "tek je dobijena bitka, a treba dobiti rat".

"To je značajan uspeh, pogotovo što smo uspeli argumentima da ubedimo sve članice Generalnog komiteta UN da je inaša inicijativa ispravna", rekao je Visković i dodao da nije očekivao da će se to dogoditi, posebno ne da će odluka biti jednoglasna.

"Sada samo preostaje bitka za većinu u Generalnoj skupštsini UN", naglasio je on.

Bogdanović: Vlada vodi ispravnu politiku prema Kosovu

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da uvrštavanje u dnevni red Generalne skupštine UN predloga Srbije da se zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova pokazuje da Vlade Srbije prema Kosovu vodi ispravnu politiku, pogotovu na međunarodno političkoj sceni.

"Ostaje teži deo posla, ubediti većinu u Generalnoj skupštini da prihvate rezoluciju kojom će od Međunarodnog suda pravde biti zatraženo da oceni jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije", rekao je Bogdanović agenciji Tanjug.

Bogdanović je kazao da je krajnji cilj Vlade Srbije da pitanje statusa Kosova vrati za pregovarački sto.

"Uvrštenje zahteva Srbije oko Kosova u dnevni red zasedanja Generalne skupštine UN je poruka kosovskim Srbima da republička vlada ne sedi skrštenih ruku i da se ne miri sa jednostranim proglašenjem nezavisnosti, a istovremeno je i poruka nevernim tomama u Srbiji da vlada nije odustala od borbe za Kosovo i Metohiju", podvukao je Bogdanović.

Svilanović: Obavljen veći deo posla

Bivši šef diplomatije Goran Svilanović ocenio je večeras da je odlukom Generalnog komiteta o stavljanju incijative Srbije da se od Međuanarodnog suda pravde zatraži mišljenje o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova, obavljen veći deo posla.

"Ovo jeste veći deo posla da Komitet donese takvu odluku i prosedi predlog za uvrštavanje u dnevni red Generalne skupštine UN. Imarazloga da budemo optimisti da će inicijativa doći do Međunarodnog

suda", kazao je Svilanović.

On je naveo da se rasprava u Generalnoj skupštini UN vodi slično raspravama u srpskom ili parlamentu bilo koje zemlje i da se mogu, smatra on, otvoriti razne teme.

"Zato morao biti strpljivi", rekao je Svilanović i dodao da očekuje da bi konačna oduka trebalo da bude poznata tokom oktobra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.