Izvor: Blic, 14.Jan.2018, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

INTERVJU Dragan Šutanovac: Uspeh je jedino smena Vučićevog režima

Razmišljamo o tome da listu nazovemo “Lista protiv Aleksandra Vučića” jer je krajnje licemerno kad Vučić kaže da mi ne volimo Beograd - kaže u intervjuu za “Blic” Dragan Šutanovac, lider Demokratske stranke.

Kandidat DS i Nove stranke za gradonačelnika smatra da ne može aktuelna vlast da voli Beograd, a da ga pritom ruši i ruži, štiti svoje drugove i kombinacije, ćuti na nasilje i grad pretvara u vašar sa jeftinom zabavom.

- Za razliku od njih, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mi zaista volimo Beograd i zato nudimo neophodne promene, ne kroz povratak na staro već upravo kroz modernizaciju.

Koliko procenata mogu da osvoje svi kandidati na ovim izborima potekli iz DS?

- Pobeda za Demokratsku stranku je da proevropska opozicija ima natpolovičnu većinu nakon izbora. Najvažnije nam je da buduća koalicija ovih stranaka koja će upravljati gradom ispuni obećanja koja ćemo dati u ovoj kampanji. Kada kažem da nema povratka na staro, mislim i da ne sme biti više nijednog neispunjenog obećanja.

Koji redosled predviđate kada je reč o vama, Aleksandru Šapiću, Draganu Đilasu i Čedomiru Jovanoviću?

- Za razliku od predsedničkih, na ovim izborima se bira tim, bira se organizacija koja može da izvrši promene, a ne pojedinac. Ne bih se bavio rangiranjem, uložićemo veliku energiju da građanima predstavimo naša rešenja i naš tim, za koji već sad mogu da kažem da će biti najbolji.

Vuk Jeremić je nedavno za “Blic” rekao da niste pokazali interesovanje za kontakt i da je to za žaljenje. Zašto ste izbegli da razgovarate sa Jeremićem i Jankovićem?

- Razgovarao sam sa kandidatom njihove koalicije za gradonačelnika kao što sam s njima dvojicom razgovarao kada su oni izrazili želju da ih DS podrži na predsedničkim izborima. U više navrata sam javno pozvao sve da se okupe oko DS kao stožera promena u Srbiji, a zašto na te pozive nisu odgovorili, mogu samo da pretpostavim. Dok smo ih mi pozivali na saradnju, oni su aktivno bojkotovali izbore gde su se demokrate zajedno sa građanima borile protiv SNS. To je za žaljenje.

Jeremić kaže da i dalje čeka DS. Da li je odluka o kandidaturi konačna? Je l’ ima razlog da odustane od čekanja?

- U skladu sa starim sloganom DS, reći ću da „život ne može da čeka“. Organi stranke su bili jasni i jedinstveni, prihvatio sam njihov poziv da budem kandidat demokrata u ovom teškom trenutku za Beograd i uveliko formiramo tim za promene.

Potvrdili ste da ste razgovarali s Đilasom. Da li vam je bivši gradonačelnik jasno tražio podršku?

- Razgovore koje vodim sa eventualnim partnerima ne prepričavam u javnosti. Posle svega kroz šta su demokrate prošle u poslednjih šest godina, posle silnih progona i satanizacije zbog neodustajanja od borbe, na trenutak sam pomislio da li bi naši odbornici ili poslanici bili pošteđeni medijskih i svakih drugih napada da su napustili stranku, ćutali ili izbegavali učešće na sednicama i da bi tako bili popularniji. Zašto sam odlučio da budem meta režimu kad sam mogao da prihvatim ponudu i distanciram se od DS-a? Svi su zaboravili da sam ja jedini ministar iz Vlade DS koga je Vučić hvalio zbog rezultata u vođenju Ministarstva odbrane i isto tako satanizovao kada je shvatio da neću da ćutim.

Podržala vas je Nova stranka. Da li očekujete podršku Borisa Tadića i SDS-a?

- Zajedno smo stali sa našim prijateljima iz Nove i ponosan sam što će prva na našoj listi biti prof. dr Vesna Rakić-Vodinelić kao veliki borac za demokratiju, pravo i pravdu u Srbiji. Međusobno se uvažavamo, razumemo i shvatamo da samo zajednički možemo da ostvarimo pobedu. Naša vizija razvoja Beograda se podudara, oni su prihvatili naša rešenja, a mi njihove predloge. Naš tim vrlo jasno nudi razvoj umesto propadanja i svako je dobrodošao da se priključi našem timu. Naša želja je da napravimo stratešku saradnju socijalno odgovornih, građanskih stranaka i mislim da SDS pripada tom bloku.

NSPM kaže da ste na 2,5 odsto, „Faktor plus“ da imate 6,8 procenata. Da li naručujete istraživanja i šta bi bio uspeh?

- Kada se uporede rezultati jednih i drugih, jasno je ko je u prethodnom periodu bio u pravu. Mi ne naručujemo niti komentarišemo istraživanja, znamo da neće biti lako u kampanji u kojoj će ostali trošiti ogroman novac i zato već radimo na terenu. Uspeh je jedino smena režima Vučića, Malog i Vesića i mi ćemo sve učiniti da do toga dođe.

Jeste li u kontaktu s Aleksandrom Šapićem?

- Nisam, naši koncepti vođenja politike se razlikuju i to se najbolje vidi u odnosu prema penzionerima, mi jedini penzionerima umesto ekskurzija nudimo vraćanje njihovih otetih penzija. Verujem da ćemo razgovarati nakon izbora.

On je izjavio da je njegov uslov za saradnju posle izbora da bude gradonačelnik. Da li biste na to pristali ukoliko opozicija bude mogla da formira vlast?

- Demokrate ulaze u svaku utakmicu da pobede. DS se revitalizovala, stala je na noge i jedina ima ljude i sposobnost da vodi jedan tako kompleksan sistem kao što je Beograd. Naša koalicija kandiduje čitav tim stručnjaka koji će od Beograda napraviti ponovo grad budućnosti. Ono što je sigurno, saradnju nećemo praviti sa onima koji bi da se u gradu promene samo ljudi, a sve ostalo ostane isto, Beogradu su neophodne promene i mi smo garant.

Naprednjaci su odlučili da ne bude vanrednih parlamentarnih izbora. Je l’ se spremate kao da će ih biti ili ste celokupnu energiju koncentrisali na Beograd?

- Svaka ozbiljna partija mora da bude spremna za izbore. Imamo trend rasta širom zemlje, naši odbori konstantno rade. Najviše smo, naravno, u ovom trenutku koncentrisali energiju u Beogradu i svakoga dana nam se javljaju aktivisti, članovi koji pitaju kako mogu da pomognu. Spremamo se i za lokalne izbore koji dolaze sa beogradskim jer za nas ne postoje nebitni izbori, nebitni gradovi ili opštine. Na trenutak se činilo kao da će neke opozicione stranke bojkotovati i beogradske izbore jer će očito uslovi biti isti kao i na lokalnim u četiri opštine i to bi bilo loše.

Plan promena

Šta biste u Beogradu prvo promenili?

- Mnogo toga, od besplatnih udžbenika, drugačijeg pristupa kulturi, preko promene koncepta Komunalne policije jer ona ne sme da bude paravojna formacija koja zastrašuje i maltretira građane. Zatim, omogućićemo subvencije roditeljima za čiju decu nije bilo mesta u vrtićima, mladim bračnim parovima beskamatne stambene kredite. Imamo plan kako da reorganizujemo javne službe i umesto lažne dobiti javnih preduzeća građani će dobiti manje račune i nova ulaganja u zapuštenu infrastrukturu i sve to uporedo sa ispitivanjem malverzacija aktuelne vlasti. Jelku ćemo im preseliti u Zabelu da ih podseća na dane kad su pomislili da su toliko silni da mogu razbojnički da otimaju novac građana.

Finansiranje kampanje

Kako ćete finansirati kampanju?

- U skladu sa zakonom, baziraće se na prilozima članova. Naša kampanja neće biti skupa, ali će biti sa najviše energije, najboljim timom i odličnim planom. Naši odbori, članovi, aktivisti, volonteri uveliko rade na terenu i za to nisu potrebna sredstva već samo pozitivna energija, a mi je imamo.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.