Hvala izdavaču NIN-a što je reagovao, hvala i neistomišljenicima Vučića

Izvor: B92, 28.Nov.2019, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hvala izdavaču NIN-a što je reagovao, hvala i neistomišljenicima Vučića"

Beograd -- Premijerka Ana Brnabić zahvalila je danas Ringijeru, izdavaču NIN-a,na tome što je pokazao dovoljno odgovornosti da se promeni naslovna strana tog nedeljnika.

Premijerka se takođe zahvalila i javnosti na reagovanju, ali i nekim neistomišljenicima predsednika Aleskdandra Vučića.

"Hvala i onim neistomišljenicima Vučića koji su reagovali, kao što je Slobodan Georgijev rekao da ima crvenih linija koje ne smeju da se pređu", rekla je Brnabićeva u gostovanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na televiziji Pink.

Takođe je zahvalila i predsedniku Liberalnodemokratske stranke Čedomiru Jovanoviću na tvitu, kojim je reagovao.

Ona je rekla da iza naslovne strane NIN- stoji čitav uređivački kolektiv tog nedeljnika, kao i da "izdavač vidi šta će sa tim dalje".

Prema njenim rečima, ta naslovna strana je "legitimizacija da možete da uradite predsedniku Vučiću šta god hoćete".

Ona je rekla da su u NIN-u od 100 fotografija izabrali baš onu u kojoj snajper može da bude uperen u predsednika države.

Podsetimo, nedeljnik NIN objavio je na naslovnoj strani najnovijeg broja, koji je od danas u prodaji, fotografiju na kojoj je puška uperena u predsednika Srbije. Nakon burnih reakcija, NIN je na svom sajtu skinuo fotografiju s naslovne strane, ali je tekst ostao nepromenjen.

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da je naslovna strana nedeljnika NIN, koja je naknadnom intervencijom vlasnika povučena, "žalostan primer odsustva skrupula i survavanja dobrog ukusa i novinarske etike u duboki ponor".

U saopštenju je navedeno da smo "nakon Aušvica u neprimerenom dnevnopolitičkom kontekstu" svedoci ponovnog pokušaja da se poplavi neukusa i prečestog manjka standardno prihvaćenog morala u našoj medijskoj stvarnosti, doda još jedan obol.

"Ako aktuelno uredništvo NIN-a manirom nesposobnih i razmaženih naslednika obesno krčmi bogato nasleđe plejade velikih novinara i urednika koji su ugled ovog nedeljnika gradili decenijama, onda je to problem vlasnika lista, ali ako se naslovnim stranama podstiču isključivosti i makar u simboličkom smislu asocira na nasilje, onda je to problem čitavog društva a naročito medijske zajednice, kojoj NIN nažalost nije jedina glavobolja", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da će nastaviti da poziva medijske poslenike na moralnu obavezu pridržavanja Кodeksa novinara Srbije i da ukazuje na odgovornost za poruke koje se šalju i domaćoj i međunarodnoj javnosti.

"Novinari bi trebalo da predstavljaju savest jednog društva a ne njegovu sliku u iskrivljenom ogledalu političke ostrašćenosti i niskih pobuda", poručilo je ministarstvo.

- Vučić "na nišanu" na naslovnoj NIN-a; Čitaoci: "Skandalozno", "Povucite broj, spasite se bruke"

- Ćulibrk za B92: To je Tanjugova slika, a sad svima smeta; Tanjug: NIN kropovao fotografiju

- NIN ostao bez fotografije; Izdavač: Neprimereno za zemlju u kojoj je ubijen premijer FOTO

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Naslovnicu NIN-a osudili premijerka, ministarka pravde, Dačić...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2019

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da naslovna strana NIN predstavlja legitimizaciju toga da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću možete da uradite šta god hoćete i zahvalila Ringijeu, izdavaču tog nedeljnika, što je delovao odgovorno i promenio naslovnu stranu NIN-a. Naslovnicu NIN-a...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.