Han: Srbija ključni igrač u regionu,Vučić i njegovi saveznici rade hrabar posao

Izvor: BKTV News, 23.Apr.2018, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Srbija ključni igrač u regionu,Vučić i njegovi saveznici rade hrabar posao

Srbiji je, kao "ključnom igraču" u regionu, važno da napreduje kako u dijalogu sa Prištinom, tako i u rešavanju nedostataka u oblasti vladavine prava u zemlji, izjavio je danas evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

"Srbija je ključni igrač u regionu. Predsednik Srbije i njegovi saveznici rade hrabar posao u okviru dijaloga sa Prištinom, razgovarajući i interno na način koji do sad nije postojao. To, međutim, ne znači da ne primećujemo i daje postojeće >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << nedostatke u oblasti vladavine prava u zemlji", poručio je Han pred Evropskim poslanicaima u Briselu.

On je, govoreći o izveštaju Evropske komisije o Srbiji, pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlameta, izjavio da, pored napretka u dijalogu Beograda i Prištine, EU i dalje čeka na primenu dogovorene Mape puta koja je trebalo da bude sprovedene do kraja 2016. godine.

"Mislim da je važno da u Srbiji razumeju da obe oblasti moraju da se reše. Nije dovoljno da se bude dobar u jednoj, a da se ostalo ostavi bez odgovarajuće pažnje", naglasio Han.

On je, osvrćući se na nedavnu izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da dalje proširenje treba usloviti internom reformom Evropske unije, ocenio da je to dobar primer i dokaz važnosti ne samo Strategije proširenja, već i činjenice da je pomenut indikativni datum 2025. godne.

"Do sada je bilo neproblematično obećavati evropsku perspektivu, jer nije bila tako realna. Sada je postala realna i konkretna. Ovaj datum je proizveo pozitivni pristisak na obe strene", kaže Han.

On je ocenio da je sada na Zapadnom Balkanu da radi snažno na ispunjavanju uslova jer, kako kaže, građani regiona znaju šta je moguće ukoliko odgovorni ispune svoje obaveze, kao što je na zemljama članicama da rade na boljoj proaktivnosti unutra EU.

"Odluka Hrvatske da Vulinu zabrani ulazak ishitrena, Srbija će reagovati recipročnim merama"

"Mislim da je razumljivo da su neophodni EU interni razgovori, ali verujem da se oba procesa mogu odvijati paralelno. Ne treba čekati godinama da se mi dogovorimo oko nečega, a onda nastaviti celu proceduru pregovora o proširenju", zaključio je Han.

Hrvatski novinar ustao da postavi pitanje Vučiću, a onda je izgovorio reči zbog kojih su svi ostali iznenađeni

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Han: Srbija ključni igrač u regionu, Vučić radi hrabar posao

Izvor: Blic, 23.Apr.2018

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas da je Srbiji, kao "ključnom igraču" u regionu, važno da napreduje kako u dijalogu sa Prištinom, tako i u rešavanju nedostataka u oblasti vladavine prava u zemlji.

Nastavak na Blic...

Han: Srbija ključni igrač u regionu,Vučić radi hrabar posao

Izvor: Večernje novosti, 23.Apr.2018

Evropski komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han kaže da je Evropska komisija svojom Stretegijom proširenja nacrtala jasan put ka jačoj i široj Uniji Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas da je Srbiji, kao "ključnom igraču" u regionu,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.