Gojković: Situacija u Novom Pazaru pod kontrolom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Avg.2020, 16:08

Gojković: Situacija u Novom Pazaru pod kontrolom

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je da je epidemiološka situacija u Novom Pazaru pod kontrolom i da su trenutno na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u tom gradu četiri pacijenta. 

"Situacija u gradu se može smtrati stabilnom. U poslednjih pet dana bilo je pet novozaraženih virusom korona", rekao je Gojković na konferenciji za medije.

On je naveo da u Novom Pazaru 23. avgusta nije bilo zaraženih virusom korona, da je 24. i 25. avgusta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bilo po dva pacijenta, 26. avgusta jedan pacijent i juče nije bilo zaraženih virusom.

"Situacija u Novom Pazaru smatrati epidemiološki dobrom. To ne znači da građani Novog Pazara mogu da krenu u slavlje. Daleko smo od konačne pobede", naveo je Gojković.

Kako kaže veliki je podstrek to što mere koje je predložio Krizni štab za suzbijanje virusa korona dale rezultat.

"Poštovanje ovih mera i disciplina svih nas vode ka uspešnom završetku epidemije", rekao je Gojković i zahvalio se građanima koji su shvatili u kakvom vremenu živimo i koji podržavaju rad Kriznog štaba, Vlade Srbije i zdravstvenih radnika.

Testiramo najviše u regionu, četiri puta vise nego Hrvatska

"Srbija od početka krize izazvane kovidom19 u našoj zemlji ima ukupno urađenih 12.900 testova na 100.000 stanovnika, što je najviše u regionu i četiri puta više od Hrvatske", rekla je danas zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević

"Ukoliko se poredimo sa zemljama u regionu, možemo videti da je taj broj u Hrvatskoj četiri puta manji i da iznosi 3.800 na 100.000 stanovnika, na primer u Ruminiji 8.700 na 100.000 stanovnika", rekla je Kisić na konferenciji za medije u Palati Srbija.

Ona je tako dogovorila na pitanje kako komentariše to što su se i u svetskim medijima pojavile informacije da mi drastično više testiramo nego druge zemlje u regionu.

"Testiramo najviše u regionu", istakla je Kisić Tepavčević.

U samoizolaciji nakon odmora važna svest građana

Kisić Tepavčević je izjavila da deca koja su sa roditeljima bila na odmoru u područjima gde ima veće transmisije virusa korona ne bi trebalo da odlaze u škole već da nastavu prate online putem sve dok ne istekne maksimalni period inkubacije kako bi se sprečilo moguće širenje zaraze.

On ističe da je važno da tu ne bude zloupotreba i da se ta preporuka ne shvati kao da su deca oslobođena od nastave, a da mogu da obavljaju druge aktivnosti.

"To je u cilju sprečavanja infekcije i opet je sada važna svest građana i neće biti nikakvog nadzornog organa niti inspekcije već apelujemo na građane da se ponašaju sa najvećim stepenom odgovorosti kako bi situacija što se tiče širenja infekcije bila stabilna", rekla je Kisić na konferenciji.

Ona je navela da Krizni štab apeluje na građane da kada se vrate iz mesta u kojima ima veće transmisije u narednih 14 dana maksimalno smanje kontakte.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je za decu nije potrebno više od 10 dana jer se pokazalo da inkubacija korona virusa veoma retko traje duže u dečjem uzrastu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

GOJKOVIĆ O NOVOM PAZARU: Situacija se može smatrati dobrom, ali to ne znači da građani mogu da krenu u slavlje

Izvor: SandzakPress.net, 28.Avg.2020

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kaže da je epidemiološka situacija u Novom Pazaru pod kontrolom i da su trenutno na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u tom gradu četiri pacijenta. “Situacija u gradu se može smatrati stabilnom. U poslednjih pet dana bilo je pet novozaraženih...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.