Izvor: Blic, 06.Jul.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Galjak: Brisel spreman za saradnju s proevropskom vladom

Portparol visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Kristina Galjak izjavila je da je dobro da vlada u Beogradu bude formirana što pre radi nastavljanja procesa evropskih integracija Srbije i da je Brisel spreman da radi s onom vladom koja želi da napreduje u tom procesu.



"Kao što smo više puta do sada istakli, spremni smo da radimo sa svim vladama koje imaju želju da rade s EU. Radićemo s onom vladom koja želi da napreduje u procesu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << evropskih integracija. S onom vladom koja ne želi Evropu, nećemo ni raditi", rekla je predstavnica za štampu Havijera Solane u razgovoru za beogradski dnevnik "Večernje novosti".

Na pitanje zbog čega je Socijalistička partija Srbije odjednom dobrodošao partner Evropskoj uniji, Galjak je odgovorila da EU "ne radi s političkim partijama, već s vladama" i da će raditi s onom vladom koja želi evropske integracije za Srbiju.

Govoreći o problemu razmeštanja misije EU (Euleks) na Kosovu i Metohiji i njegovog "suživota" sa Misijom ujedinjenih nacija u pokrajini (UNMIK), Galjak je izjavila da "nema dualiteta s UNMIK-om" i da će se "tačno znati odgovornosti Euleksa kada se bude potpuno razmestio".

"Očekujemo, kao i od svih misija u kojima učestvuje EU, da se Euleks razmesti, preuzme odgovornost i počne da radi", kazala je Solanina predstavnica za štampu.

Po Galjakovoj, EU koordinisati svoj rad s UNMIK, koji ima odgovornosti "na osnovu onoga što je odlučio generalni sekretar UN".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.