Evropski parlament: Fokus na fer izveštavanju javnih emitera u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Nov.2019, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski parlament: Fokus na fer izveštavanju javnih emitera u Srbiji

Evropski parlament preneo je danas, povodom druge runde Međupartijskog dijaloga o popravljanju izbornih uslova u Srbiji, izjavu šefice Delegacije za odnose sa Srbijom Tanje Fajon, koja poziva vlast u Srbiji da ispuni obaveze, a opoziciju da se vrati u Parlament.

"Pozivamo vladajuću koaliciju da ne troši više vreme na diskusije i da počne sa primenom. Da bi došli do uspeha, pozivamo i opoziciju da se vrati u parlament i angažuje u dijalogu kao bi vlast držala odgovornom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za ispunjavanje preuzetih obaveza", navodi Fajon, saopštio je EP.

Evropski parlament u saopštenju takođe navodi da su učesnici Međupartijskog dijaloga, održanog 14 i 15. novembra u Beogradu, pozvali na puno ispunjavanje već zacrtanih obaveza, kao i na dodatne inicijative u cilju popravljanja uslova za održavnje parlamentarnih izbora u Srbiji u skladu sa preporukama Evropske komisije i OEBS.

"Učesnici dijaloga pozvali su na hitne konkretne akcije, kako bi se odgovorilo na zabrinutosti zbog ukupnog medijskog okruženja", stoji u saopštenju EP.

U saopštenju se navodi insistiranje učesnika Dijaloga na "punom sastavu REM, uključujući formulu 3+1", a prioritet se stavlja na "garanciju pravednog pristupa i izveštavanja javnih emitera".

Istovremeno, sve državne institucije se pozivaju da "ispune svoje obaveze i primenjuju najviše standarde u transparentnosti svog rada".

U zajedničkom saopštenju predstavnika Evropskog parlamenta i predsednice Skupštine Srbije, prenetom na sajtu EP, navodi se da je predsednica Skupštine Maja Gojković naglasila važnost parlamenta kao mesta gde se razgovara o "neophodnim reformama za poboljšanje uslova za podržavanje parlamentarnih izbora u Srbiji".

Dodaje se da je Gojković "pozdravila podršku" Evropskog parlamenta u održavanju Međupartijskog dijaloga kao i dugogodišnji rad Evropskog parlamenta sa Skupštinom Srbije i na EU putu Srbije

Izvestilac za Srbiju u EP Vladimir Bilčik je, kako se navodi u saopštenju, ocenio da je napravljen "ograničen napredak" između dve runde dijaloga i da "vlast i opozicija moraju da napreduju u odnosu na početne pozicije".

"Čujemo da postoje ozbiljne frustracije kada je reč o nedostatku poverenja i da nešto bitno mora da se dogodi kako bi se izgradilo poverenje širom političkog spektra, a građanima pokazao istinski napor u poboljšanju uslova pred izbore", navodi Bilčik.

Izvestilac EP za Srbiju dodaje da je u "produktivnom" sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovoreno imenovanje novih predstavnika REM po principu 3+1, usvajanje novih regulativa na osnovama najboljih evropskih praksi za javne emitere, što bi obezbedilo fer pristup i izveštavanje za vreme izborne kampanje, kao i uspostavljanje Nadzornog odbora u Skupštini Srbije koji bi nadgledao primenu svih obaveza vezanih za izbore.

"Ovi koraci i obaveze bi trebalo da budu ispunjeni pre nove runde dijaloga", zaključio je Bilčik.

Treća runda Međupartijskog dijaloga o poboljšanju izbornih uslova za parlamentarne izbore u Srbiji zakazana je za 12 i 13. decembar u Beogradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.