Izvor: Blic, 12.Okt.2016, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska komisija ODLOŽILA IZVEŠTAJ O NAPRETKU Srbije, evo i zašto

Godišnji izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku Srbije biće objavljen u novembru, saznaje “Blic” u diplomatskim krugovima.

Kako navode naši izvori, nije se dogodilo nikakvo odlaganje objavljivanja izveštaja isključivo za Srbiju, već je to slučaj i sa ostalim zemljama koje su na evropskom putu.

- Razlog za pomeranje datuma nisu ni Srbija ni dešavanja na Kosovu, već Turska i neslaganje sa EU oko migrantske krize - priča naš izvor.

Kako navodi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << objavljivanje izveštaja verovatno će se desiti 9. novembra, ali i taj datum je podložan promeni. On će, kaže naš izvor, zavisiti od tempa rešavanja i “peglanja” problema sa Turskom.

Nezvanično, glavni problem je taj što Turska traži odobravanje vizne liberalizacije tokom jeseni, koju Brisel još nije odobrio, u zamenu za poštovanje sporazuma o rešavanju migrantske krize. Takođe, Brisel, kao i ranije, nije najzadovoljniji poštovanjem ljudskih prava u Turskoj.

Ono što se nezvanično može čuti jeste da će Srbija biti ohrabrena da nastavi sa ekonomskim reformama, i reformama u oblasti pravosuđa i vladavine prava, ali i borbu protiv korupcije.

Očekivano, deo izveštaja odnosiće se i na odnose Beograda i Prištine, odnosno implementaciju Briselskog sporazuma i napretka u toj oblasti. Spoljna i regionalna politika biće takođe predmet izveštaja, njeno uslaglašavanje, ali i "beleške" o odnosima sa Hrvatskom, BiH i RS.

Interesovanje EK je probudio i slučaj "Savamale", i to u kontekstu vladavine prava i pravne države, što je jedno od načela EU.

Kritičkog osvrta će biti u oblasti unapređenja ljudskih prava, ali i o slobodi izražavanja i štampe.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.