Evropa: U Češkoj najavljuju radikalno ograničavanje kretanja, Austrija produžila zaključavanje, porast broja obolelih u Italiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2021, 08:52

Evropa: U Češkoj najavljuju radikalno ograničavanje kretanja, Austrija produžila zaključavanje, porast broja obolelih u Italiji

Češki premijer Andrej Babiš izjavio je da je toj zemlji potrebno da "radikalno" ograniči kretanje ljudi i kontakte tokom najmanje naredne tri nedelje kako bi zaustavila brzo širenje infekcija kovida-19.

Babiš je rekao je da se njegova vlada priprema za razgovore sa opozicionim strankama jer će na parlamentarnom glasanju danas tražiti proširenje vanrednih ovlašćenja - potrebnih za suzbijanje mobilnosti, prenosi Rojters.

Francuska vlada razmatra zaključavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Pariza na tri nedelje

Portparol francuske vlade Gabrijel Atal potvrdio je danas da vlasti razmatraju tronedeljno zaključavanje u Parizu radi suzbijanja širenja korona virusa, javlja Rojters.

Agencija navodi da je prvi zamenik gradonačelnika Pariza Emanuel Gregoar najavio juče da će podneti francuskoj vladi plan kojim se propisuje preventivno tronedeljno zaključavanje prestonice, sa ciljem da se kasnije stvore uslovi za ponovno otvaranje svih mesta, uključujući barove, restorane i pozorišta.

Juče je francuski premijer Žan Kasteks rekao je da će vlada uvesti mere, uključujući zaključavanje tokom vikenda u Parizu i 19 drugih regiona od početka marta, ako se pokaže da se nastavlja širenje epidemije.

On je dodao da bi trebalo pronaći druga rešenja ako Parlament odbije produženje hitnih ovlašćenja na mart, što je i učinio na prethodnom glasanju.

Zaključavanje produženo do 9.marta

Austrijski parlament produžio je aktuelne epidemiološke mere zaključavanja do 9. marta.

Jedina novina u odluci austrijske skupštine jeste da je došlo do popuštanja pravila posete štićenicima domovima za stare i negu. Od nedelje štićenici domova moći će da primaju dve posete nedeljno sa po dve osobe.

Odluka parlamenta doneta je pred istek aktuelne uredbe i to samo glasovima vladajuće koalicije - Narodne partije Austrije (OVP) i stranke Zelenih.

U Austriji je na snazi "zaključavanje lajt" - stroge mere prevencije uz određena popuštanja.

Škole su otvorene, ali đaci moraju da se testiraju redovno kako bi mogli posećivati školu.

Osnovci se testiraju dva puta nedeljno - ponedeljkom i sredom - pošto oni u školu idu svakog dana.

Od petog razreda vrši se testiranje jednom nedeljno, pošto se primenjuje kombinacija nastave od kuće i u školi.

Takođe na snazi je i obaveza testiranja za korišćenje usluga frizera, salona lepote i slično.

Za ulazak u zemlju važi i dalje oštar režim koji predviđa obavezan desetodnevni karantin, koji se može prekinuti nakon pet dana izolacije negativnim testom.

Aktuelna strategija austrijske vlade je masovno testiranje građana uz istovremeno uvećanje sloboda.

Poslednjih nedelja u Austriji se sprovodi između 200.000 i 250.000 testova dnevno, od kojih su velika većina besplatni brzi antigenski testovi.

Kada se otkrije da je neko pozitivan, taj rezultat se proverava PCR testom, a ako je on pozitivan, šalje se na dalje sekvenciranje radi utvrđivanja da li se radi o infekciji jednim od novih sojeva.

Nagli porast zaraženih u Italiji

U Italiji je došlo do velikog porasta novozaraženih, skoro 20.000 u jednom danu, što nije zabeleženo još od oktobra, javlja agencija Ansa.

Porastao je i tzv. faktor Rt, koji je sada iznad 1,0, a sve dok je ispod jedan, epidemiološka situacija se smatra pod kontrolom.

Faktor Rt se izračuna na osnovu 21 parametra, i pokazuje koliko jedna zaražena osoba prenese infekciju na druge.

Prema saopštenju Visokog instituta za zdravstvo, nagli porast zaraze je rezultat brzog širenja engleskog soja virusa.

Korona mere dele nevenčane parove

Aktuelni oštri režim na granici Nemačke prema Češkoj i austrijskoj pokrajini Tirol ima negativan uticaj i na "prekogranične ljubavi", ocenjuju mediji.

Mere, uvedene sa ciljem sprečavanja širenja novih sojeva korona virusa, razdvojio je parove koji nisu venčani.

Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Nemačke, partneri iz Češke ili Tirola ne mogu ući u Nemačku bez dokaza o braku ili takozvanom registrovanom partnerstvu.

Preko granice mogu putovati samo "članovi osnovne porodice" Nemaca, a u to spadaju bračni partneri ili registrovani životni saputnici.

Ti parovi moraju zajedno ući u Nemačku, imati negativan korona test i provesti najmanje pet dana u kućnoj izolaciji.

Većina Nemaca želi popuštanje korona mera

Većina Nemaca smatra da je vreme za popuštanje epidemioloških mera, pokazuje istraživanje javnog TV servisa ZDF.

Prema istraživanju, 56 odsto Nemaca smatra da bi sada trebalo uslediti popuštanje mera, dok je 41 odsto protiv.

Većina Nemaca, odnosno 55 odsto, smatra da su važeće mere ispravne, ali udeo onih koji ih smatraju preteranim je sa 23 odsto jasno porastao.

Još u januaru je svega 14 odsto smatralo da su mere preterane.

Samo 18 odsto građana je za još strožije mere, a u januaru to bi podržalo 28 odsto.

Ako bi došlo do trećeg talasa, samo 21 odsto Nemaca podržalo bi popuštanje mera.

Kada je reč u kojoj oblasti bi trebalo da usledi naredno popuštanje mera, 40 odsto je navelo radnje.

U Mađarsku u martu stiže još 500.000 kineske vakcine

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto saoštio je danas posle razgovora sa kineskim ministrom trgovine Vang Ventaom da će u Mađarsku u martu stići dodatnih 500.000 doza kineske vakcine Sinofarm.

"Mi smo druga zemlja u Evropi i prva u Evropskoj uniji koja je kupila vakcine od Kine", objavio je Sijarto na Fejsbuku.

On je podsetio je prošle godine uspostavljen vazdušni most između Mađarske i Kine čime je dopreljeno više od 100 miliona komada zaštitne opreme u Mađarsku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.