Izvor: Blic, 24.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU traži od Holandije uzdržanost za sporazum

Ukoliko Holandija, umesto protivljenja, preoblikuje svoju odluku u uzdržanost o odluci o potpisivanju sporazuma o pridruživanju Srbije EU, bez uslovljavanja hapšenjem Mladića, Savet ministara EU 28. januara doneće odluku o potpisivanju ovog dokumenta, saznaje „Blic".



Odluka Saveta ministara, za koju je potreban konsenzus svih 27 članica EU, samo je prvi od dva koraka ka pridruživanju. Da bi sporazum stupio na snagu, neophodna je ratifikacija ovog dokumenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pred parlamentima svih članica EU.

Vodeće članice EU traže od Holandije da napravi ustupak i da se konačno izjasni tek pri ratifikovanju ovog dokumenta. U tom međuvremenu, od donošenja odluke do ratifikacije pred parlamentima, ostavlja se mogućnost za kupovinu vremena. U tom slučaju, do ratifikacije, Srbija bi trebalo ili da izruči Mladića Tribunalu ili da Holanđanima dokaže da je učinila sve da se ta obaveza ispuni.

Za sada, stav Holanđana još ne omekšava, bez obzira na nagovor Dimitrija Rupela, Olija Rena i Havijera Solane.

- Holandija je jasno iznela svoj stav i tu se ništa nije promenilo - rečeno je „Blicu" u holandskoj ambasadi.

U Briselu, međutim, kažu da puna saradnja sa Hagom ostaje uslov za potpisivanje sporazuma, ali da to istovremeno ne znači obavezno i izručenje barem jednog od četvorice optuženika.

- Ništa se nije promenilo. Jedini uslov je puna saradnja sa Tribunalom, koja podrazumeva dostup arhivima i dokumentaciji, kao i predočavanje dokaza da srpske vlasti čine sve da uhapse osumnjičene koji su još na slobodi - komentarišu u kabinetu Havijera Solane.

- Sporazum se može potpisati onog trenutka kad Srbija dokaže da i pored svih napora ne može da ih pronađe i uhapsi, a to može biti veoma brzo - dodaje naš sagovornik i ne isključuje mogućnost da se to može dogoditi krajem januara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.