EU priprema svoj režim sankcija u „slučajevima ozbiljnog kršenja ljudskih prava u svetu“

Izvor: Vostok.rs, 10.Dec.2019, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU priprema svoj režim sankcija u „slučajevima ozbiljnog kršenja ljudskih prava u svetu“

Šefovi diplomatija Evropske unije na sastanku u Briselu zatražili su danas od Evropske službe za spoljne poslove da počne sa pripremom evropskog globalnog režima sankcija.
Ovaj režim bi se primenjivao u slučajevima ozbiljnog kršenja ljudskih prava u svetu i bio bi ekvivalent američkom Zakonu Magnitskog, navode u Savetu EU. „To će biti konkretan korak u potvrđivanju vodeće uloge EU u oblasti ljudskih prava“, kaže šef diplomatije EU Žosep Borelj. Borelj je nakon svog prvog predsedavanja Savetu EU izjavio da su ljudska prava prioritet kako za Evropljane tako i za narednih pet godina njegovog mandata na čelu diplomatije EU. On je najvio da će Evropska služba za spoljne poslove početkom sledeće godine predstaviti i Akcioni plan o ljudskim pravima i demokratiji do 2024. godine. Zakon Magnitskog usvojen 2016. godine dozvoljava vlastima SAD da, na globalnom nivou, sankcionišu sve one za koje smatraju da krše ljudska prava, uključujući i zamrazavanje sredstava i zabranu ulaska u SAD. Tanjug

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Srbija napravila progres u oblasti ljudskih prava, ostalo još problema

Izvor: Danas, 10.Dec.2019

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da je Srbija napravila progres u polju ljudskih prava, ali da postoji određen broj problema koji mora da reši, poput pretnji novinarima, diskriminacije osoba s invaliditetom, nasilja u porodici i govora mržnje.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.