Đelić: Kriza usporila širenje EU, ali Balkan nije ugrožen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Maj.2009, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Kriza usporila širenje EU, ali Balkan nije ugrožen

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je danas da je ekonomska kriza dovela do institucionalnih problema u EU i usporavanja procesa širenja, ali da budućnost regiona i Srbije u Uniji nije ugrožena.

"Ekonomska kriza ima efekte, ali kao što vidimo po izjavama ne samo gospodina Rena (evropskog komesara za proširenje) nego i mnogih drugih evropskih zvaničnika, budućnost Zapadnog Balkana, a naročito Srbije u EU, ni jednog momenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nije dovedena u pitanje", rekao je Đelić večeras za Radio televiziju Srbije (RTS).

Đelić je rekao da su evropske integracije složen i dugotrajan proces koji ostaje strateški prioritet Srbije, iako su pojedini raniji rokovi usporeni.

"Mi smo u oktobru prošle godine odlučili da primenjujemo Sporazum o stabilizaciji i to je nešto što je važno i što nam je doprinelo da dobijemo, u smislu argumenata, jednu budžetsku pomoć od 100 miliona evra, koju je Oli Ren naznačio prošle nedelje i koju ni jedna zemlja zapadnog Balkana za sada još nije dobila", dodao je Đelić.

Đelić je kazao da je manjak u budžetskoj kasi zbog carina mnogo manji od početka primene ŠP nego što se to planiralo, i podsetio da EU već osam godina dozvoljava Srbiji da izvozi svoje proizvode bez ikakve carine.

"Da nemamo te olakšice mi bismo morali svakog meseca da plaćamo 35 miliona evra za carine Evropi, što je sedam puta više nego što gubimo u ovom trenutku", podvukao je Đelić.

On je podsetio da će u Beogradu u ponedeljak i utorak boraviti glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, koji će 15. maja podneti izveštaj Savetu bezbednosti UN o saradnji Srbije sa tribunalom.

"Svi dobro znamo da radimo sve što je u našoj moći da zaokružimo saradnju sa Haškim tribunalom. To je jedini uslov, nema drugog, i ukoliko on konstatuje punu saradnju onda bi moglo da dođe do odblokiranja primene ŠP od strane EU", kazao je Đelić.

Na pitanje kada bi građani Srbije mogli da očekuju stavljanje na belu šengensku listu, Đelić je odgovorio da je taj proces počeo pre dve godine i podsetio da je već 550.000 biometrijskih pasoša podeljeno.

"Idemo dobrim ritmom, dostignućemo milion biometrijskih pasoša, radimo na svim nužnim reformama i sada vidimo da veliki broj evropskih zvaničnika govori o tome da do kraja godine dobijemo beli šengen", naveo je Đelić.

Potpredsednik Vlade je rekao da se očekuje da će Evropska komisija do kraja maja završiti izveštaj, da će u junu zauzeti stav o tome, a da će onda to uputiti novom sazivu Evropskog parlamenta i Savetu ministara koji će potom odlučivati o stavljanju Srbije na belu šengensku listu.

Đelić je kazao i da će Srbija imati daleko više novca na raspolaganju iz evropskih fondova kada postane članica EU, i podsetio da već sada EU finansira 75 odsto projekta izgradnje Koridora 10.

"Mi moramo ići u Evropu zato što je to u našem interesu, a Evropa će nas primiti ne zato što nas mrzi ili voli, već zato što je to i u njenom interesu", zaključio je Đelić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Evropa u Knez Mihailovoj

Izvor: Kurir, 10.Maj.2009, 08:37

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras juče su povodom Dana Evrope otvorili u Beogradu „Evropsku ulicu“, istakavši značaj evropske integracije za Srbiju. Đelić je otvarajući manifestaciju u Knez Mihailovoj ulici, duž...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.