Dačić u Njujorku sa šefovima diplomatija, predstavnicima UN, Svetske banke...

Izvor: Blic, 19.Sep.2017, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić u Njujorku sa šefovima diplomatija, predstavnicima UN, Svetske banke...

Na marginama 72. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić imao je više bilateralnih sastanaka.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, u razgovoru Dačića i ministra inostranih poslova Kirgizije Erlana Abdildajeva, ukazano je na važnost prijateljskih i tradicionalno dobrih odnosa dve zemlje. Takođe, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Dačić je uputio poziv svom kolegi da do kraja ove godine poseti Srbiju.

Ministar Abdildajev istakao da njihova pozicija po pitanju Kosova čvrsta i da se neće menjati bez obzira na ishod predstojećih predsedničkih izbora u Kirgiziji, i rekao da će nastojati da se njegova bileteralna poseta realizuje do kraja godine.

Dačić je razgovarao i sa novim administratorom Programa UNDP Ahimom Štajnerom i na tom sastanku je obostrano je konstatovana dobra saradnja Srbije i UNDP-a. Šef srpske diplomatije zahvalio je na pomoći koju UNDP pruža Srbiji i izrazio nadu da će uspešna saradnja sa Timom UN-a u Srbiji biti nastavljena.

Štajner izrazio spremnost da UNDP podrži i pomogne Republici Srbiji u realizaciji ciljeva održivog razvoja. Posebno je zahvalio na podršci Vlade Srbije otvaranju Kuće Ujedinjenih nacija u Beogradu. Ovom prilikom, ministar Dačić uputio je poziv Ahimu Štajneru da poseti Srbiju.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova sastao se i sa predstavnicima Američko-jevrejskog komiteta, i u razgovoru je obostrano izražena zabrinutost zbog sve češćih pokušaja revizije istorije, negiranja holokausta i drugih zločina.

Razgovaralo se o zajedničkim projektima poput izgradnje spomen obeležja žrtvama iz Drugog svetskog rata. Takođe, pozitivno je ocenjen napredak u rešavanju pitanja restitucije jevrejske imovine u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju, Dačić se sastao sa direktorom Svetske banke, predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, predsedavajućim Predsedništvu BiH Draganom Čovićem, šefovima diplomatije Italije Anđelinom Alfanom, Norveške Borge Brendeom i Kenije Aminom Mohamed.

To je prilika za kratak razgovor o predstojećim obavezama tokom zasedanja Generalne skupštine, najvažnijim međunarodnim, kao i bilateralnim pitanjima, ističe se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dačić sa brojnim zvaničnicma u Njujorku

Izvor: B92, 19.Sep.2017

Njujork -- Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić imao je niz bilateralnih sastanaka na marginama 72. zasedanja Generalne skupštine UN...Dačić je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Kirgizije Erlanom Abdildajevim, koji je istakao da je njihova pozicija po pitanju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.