Dačić nagoveštava dobre vesti o vizama do kraja godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2009, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić nagoveštava "dobre vesti o vizama do kraja godine"

BRISEL - Komesar za proširenje Oli Ren rekao je da u Evropskoj uniji nema rasprave o tome da li Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana moraju da sačekaju da prođe ekonomska kriza da bi brže krenule ka članstvu u Uniji, kao i da Srbija treba da ispuni uslov potpune saradnje sa Haškim sudom. A ministri Ivica Dačić i Snežana Malović predstavili su u Briselu rezultate Srbije u ispunjenju uslova za liberalizaciju viznog režima i reformu pravosuđa.

Zamenik premijera i ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je, posle susreta sa visokim zvaničnicima Direktorata Evropske komisije za pravdu, slobodu i bezbednost, da je siguran da građani Srbije mogu u drugoj polovini godine da očekuju dobre vesti kad je reč o viznoj liberalizaciji.

Dačić je, posle sastanaka koji je, zajedno sa ministrom pravde Snežanom Malović, imao sa generalnim direktorom Direktorata za pravdu, slobodu i bezbednost Džonatanom Folom i šefom odeljenja u tom direktoratu Luiđi Sorekom, rekao da je zajednički ocenjeno da je Srbija učinila veliki napredak na putu ka beloj šengen listi.

Završen formalno-pravni deo

"Srbija je ovih nedelja završila sve formalno-pravne pretpostavke za sticanje bele šengen liste, u smislu donošenja zakona i strategija, ostalo je još donošenje nekih akcionih planova... Ja sam siguran da Srbija može da izrazi veliko zadovoljstvo ne samo zbog onog što je uradila, nego i zbog ocena koje o tome postoje u evropskim krugovima", istakao je on.

Prema rečima Dačića, tehničke i ekspertske komisije Evropske komisije, koje su boravile u Srbiji i sagledavale postignuto u ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju, ovih dana su završile svoje izveštaje i o njima će se u aprilu ili maju zauzeti politički stavovi, a o svemu će kasnije odlučivati Evropska komisija i Evropski parlament, kao najviši politički organi EU.

Kako je naglasio, u bilateralnim kontaktima sa predstavnicima resornih organa EU treba doći do takvog dogovora kojim bi se postigao konsenzus svih država članica EU oko viznih olakšica Srbiji.

Reforma pravosuđa

Malović je izjavila da je u susretu sa zvaničnicima Evropske komisije bilo reči i o tome šta je Srbija postigla u reformi pravosuđa i da su oni upoznati sa svim koracima koju su u tome preduzeti i onima koji će slediti, kao i sa činjenicom da je Skupština Srbije u ponedeljak izabrala članove Visokog saveta sudstva.

Ona je ukazala da je za Evropsku komisiju značajno pitanje transparentnosti celog procesa, pa su im pružena uveravanja u nastojanjima Srbije da taj ceo proces bude javan, što i jeste cilj.

"Upoznali smo ih da je dokument koji se tiče kriterijuma za izbor i napredovanje sudija i tužilaca trenutno na oceni pred Venecijanskom komisijom i nakon dobijenog mišljenja organizovaćemo okrugli sto gde će sve biti predstavljeno javnosti", rekla je Malović.

Malović je dodala da je procedura oko usvajanja tog akta u toku i prvi rezultati se očekuju tokom godine, a sa svim daljim koracima će se upoznavati zvaničnici Evropske komisije.

Dačić u Evropskom parlamentu

Tokom dvodnevne posete Briselu, Dačić će popodne u Evropskom parlamentu imati izlaganje na parlamentarnom seminaru "Vize i upravljanje granicama" i sastanak sa predsedavajućom Delegacije Evropskog parlamenta za odnose se zemljama jugoistočne Evrope Doris Pak.

On će u sredu imati sastanak sa generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za Evropu Robertom Kuperom, kao i potpredsednikom Delegacije za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope Hansom Svobodom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.