Dačić: Situacija na Kosovu i Metohiji glavni bezbednosni izazov za Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2019, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Situacija na Kosovu i Metohiji glavni bezbednosni izazov za Srbiju

Srbija ostvaruje visok stepen saradnje sa državama članicama i institucijama Evropske unije u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, aktivno učestvuje, kao zemlja kandidat za EU, u konceptima ove politike, potvrđujući svoje strateško opredeljenje za članstvo u EU.

Ovo je, uz ocenu da je situacija na Kosovu i Metohiji glavni bezbednosni izazov za Srbiju, izjavio prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić tokom susreta sa generalom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Klaudijom Gracijanom, predsedavajućim Vojnom komitetu Evropske unije, koji u Srbiji boravi na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Milana Mojsilovića.

Dačić je ukazao da, istovremeno unapređujući svoje operativne kapacitete, Republika Srbija je spremna za dalje intenziviranje saradnje u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU u obostranom interesu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova (MSP).

Srpski šef diplomatije je naglasio da Republika Srbija svojim učešćem nastavlja da daje visok doprinos realizaciji mandata multinacionalnih misija i operacija EU. Istovremeno, MSP, u saradnji sa Ministarstvom odbrane i drugim resorima u Vladi Srbije, aktivno radi na izgradnji kapaciteta za upućivanje civila u multinacionalne misije i operacije, što će biti njen dodatni doprinos globalnoj, evropskoj i regionalnoj bezbednosti u podeli odgovornosti sa partnerima u EU.

"Dačić je ukazao da je situacija na KiM glavni političko-bezbednosni izazov za Srbiju, da je Beograd opredeljen da vodi dijalog sa Prištinom kako bi se postiglo kompromisno rešenje, koje jedino može održivo obezbediti dugoročnu stabilnost. Istakao je ključnu važnost ispunjenja mandata KFOR-a na KiM, saglasno Rezoluciji SB UN 1244 u garantovanju mira i stabilnosti u Pokrajini", saopšteno je.

U saopštenju se ističe da je general Gracijano veoma pozitivno ocenio kontinuiran doprinos Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama EU, naglasivši visok nivo obučenosti i profesionalizma pripadnika Vojske Srbije. Dodao je da bi se u EU veoma cenilo ukoliko bi Srbija, u skladu sa mogućnostima, povećala svoje prisustvo u multinacionalnim operacijama EU.

Gracijano je istakao spremnost za dalje intenziviranje saradnje i podvukao značaj usklađivanja strateških dokumenata Srbije u oblasti odbrane i bezbednosti sa Globalnom strategijom EU u oblasti bezbednosti i odbrane. U tom kontekstu istakao je brojne mehanizme koji bi mogli dodatno unaprediti vojno-vojnu saradnju, što može biti veoma korisno za jačanje celokupnih odnosa Republike Srbije i Evropske unije.

"General Gracijano je naglasio da uspešna saradnja između EU i Srbije u bezbednosnoj i odbrambenoj oblasti doprinosi izgradnji još višeg nivoa međusobnog poverenja i razumevanja", zaključeno je u saopštenju MSP.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Gracijano: Srbija daje važan doprinos vojnim operacijama EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Okt.2019

Predsedavajući Vojnom komitetu Evropske unije (EUMC) Klaudio Gracijano izjavio je danas u Beogradu da Srbija daje važan doprinos vojnim operacijama Unije u okviru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU i da bi povećanje njenog prisustva imalo veliki simbolički značaj..."Poseta Beogradu je...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.