Dačić: Bilo bi dobro da Srbi postanu deo vladajuće koalicije u Crnoj Gori

Izvor: Vostok.rs, 08.Jan.2019, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Bilo bi dobro da Srbi postanu deo vladajuće koalicije u Crnoj Gori

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u intervjuu za „Vijesti“, da bi Srbi trebalo da budu deo vladajuće koalicije u Crnoj Gori, navodeći da bi to bilo dobro za odnose dveju država.
Dačić je u intervjuu za „Vijesti“ rekao i da Srbija želi dobre odnose sa Crnom Gorom i pored brojnih neslaganja. „Ja i dalje verujem da bi za naše odnose, ali i za unutrašnju stabilnost Crne Gore, bilo dobro da Srbi postanu deo vladajuće koalicije. Mnogi problemi bi tako mogli da budu prevaziđeni“, kazao je Dačić. „S naše strane, važno je da postoji dijalog. Cilj nam je isti, a to je Evropska unija i stabilnost regiona. Ekonomska saradnja, razvoj i realizacija infrastrukturnih projekata, kao i saradnja u energetici su zadovoljavajući. Naravno da nam je dobra saradnja i u procesu evrointegracija, kao i u prekograničnoj saradnji. Razlikujemo se u tome što mi smatramo da su Srbi konstitutivan narod u Crnoj Gori, a nikako manjina. Srbija smatra i da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori važan deo njene istorije i kulture i kao takvu je tretiramo, a ja verujem i da većinsko crnogorsko stanovništvo misli isto. Kao što znate, mi pitanje jezika kojim govore građani Crne Gore ostavljamo njima na odluku, ali vidim da nam i za ovaj intervju prevod nije potreban“, rekao je Dačić. Dačić smatra da su odnosi između dve države stabilni zaslugom Srbije. „Ne možemo da se pravimo ludi i ne konstatujemo da su naše pozicije odaljene činom Crne Gore kojim je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, kao i snažnom podrškom koju pruža ovoj tvorevini u međunarodnim organizacijama. Potpisali ste sporazum sa Kosovom i Metohijom o državnoj granici, ne konsultujući Srbiju koja je pravni naslednik nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), ali i državne zajednice Srbije i Crne Gore (SCG). Sećate se, bili ste akter i SRJ i državne zajednice i pristali ste na zajedničke uslove“, rekao je Dačić za "Vijesti".  

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srbi treba da uđu u savez sa vladajućom koalicijom u Crnoj Gori"

Izvor: Vesti-online.com, 08.Jan.2019

Dačić tvrdi da bi jačanje vladajuće koalicije u Crnoj Gori poboljšalo odnose dve države...Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi Srbi trebalo da budu deo vladajuće koalicije u Crnoj Gori, navodeći da bi to bilo dobro za odnose dve države...Dačić je u intervjuu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.