Cvetković: U aprilu treba podneti zahtev za status kandidata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jan.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: U aprilu treba podneti zahtev za status kandidata

BEOGRAD - Srbija bi u aprilu ove godine trebalo da podnese zahtev za dobijanje statusa kandidata za prijem u članstvo u Evropskoj uniji i stavljanje na belu šengensku listu, izjavio je danas premijer Srbije Mirko Cvetković i ocenio da će EU pozitivno odgovoriti na naše zahteve tek sledeće godine.

Cvetković je objasnio da u EU predstoje izbori za novi parlament Unije, što će donekle odložiti rešavanje zahteva Srbije i dodao da zbog toga ne treba biti nezadovoljan, pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će se raditi o nekoliko meseci početkom 2010. godine.

Premijer je u intervjuu televiziji "Avala" podsetio da pripreme za podnošenje te dve aplikacije priprema Savet za evropske integracije.

On je napomenuo da je za ispunjavanje uslova za stavljanje na belu šengensku listu potrebno da se ispune određeni tehnički uslovi, a to bi najverovatnije trebalo da bude do kraja aprila ove godine.

Rebalans budžeta u prvom kvartalu?

Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da će morati da dođe do rebalansa budžeta za 2009. već u prvom kvartalu, Cvetković je rekao da je o tome još rano govoriti, ali nije isključio tu mogućnost ukoliko se ispostavi da prihodi budu manji od predviđenih.

On je kazao da će se izvršenje budžeta svakodnevno pratiti, i ukoliko se ispostavi da poreski i neporeski prihodi budu manji od planiranih, onda će se preći na planiranje rashoda putem kvota.

Povećanje stope poreza na dodatu vrednost (PDV) nije predviđeno budžetom za 2009. godinu, naglasio je Cvetković i napomenuo da ukoliko se to učini, onda bi to dovelo do povećanja inflacije.

Primena SSP-a

Zbog toga što se u januaru planira primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, biće smanjene neke carine na uvoznu robu iz EU, kao što je dvostruko manja carina na uvoz automobila, rekao je on i istakao da će na drugoj strani, privreda i građani imati priliku da zabeleže suficit, jer će domaća industrija imati jeftiniji repromaterijal, a građani jeftiniju robu iz EU.

Zamoljen za komentar o perspektivama srpske privrede koja je pod pritiskom svetske krize, Cvetković je podsetio da je vlada donela paket mera koji predviđa kredit od Evropske investicione banke u iznosu od oko 250 miliona evra za razvoj malih i srednjih preduzeća, zatim će iz budžeta biti izdvojeno oko 200 miliona evra za podsticaj privrede preko Fonda za razvoj.

Obezbeđene su i suverene garancije države u iznosu od oko 40 miliona evra kao garancija domaćim bankama za kreditiranje realnog sektora, dodao je Cvetković.

Predsednik Vlade Srbije objasnio je da ova treća mera ima cilj da prelije veliku likvidnost iz bankarskog sektora u realni sektor, i pri tome će uticati da se kamate na kredite prepolove sa 24 na oko 12 odsto godišnje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.