Cvetković: Beograd spreman na novi duh saradnje

Izvor: Blic, 26.Maj.2010, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Beograd spreman na novi duh saradnje

Premijeri Srbije i Slovenije, Mirko Cvetković i Borut Pahor ocenili su danas u Ljubljani da su odnosi dve zemlje veoma dobri i prijateljski, i na političkom i na ekonomskom planu.

Predsednik vlade Srbije boravi danas u prvoj poseti Sloveniji, u toku koje je razgovarao i sa predsednikom države Danilom Tirkom i predsednikom parlamenta Pavelom Gantarom.

Tirk rekao je da je sporazum o socijalnom osiguranju između Srbije i Slovenije ratifikovan i da se uskoro očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << razmena dokumenata o ratifikaciji, što je važan korak u regulisanju pitanja penzija za građane Srbije koji su radili u Sloveniji, navodi se u saopštenju kabineta slovenačkog predsednika.

Tirk je upozorio na preostala nerešena pitanja, kao što su imovina slovenačkih preduzeća u Srbiji, pitanje sukcesije arhiva i nepokretne imovine diplomatskih predstavništava.

Cvetković i Tirk izrazili su zadovoljstvo napretkom bilateralne saradnje, dodaje se u saopštenju iz kancelarije slovenačkog predsednika.

Slovenija kao uzor

"Na Sloveniju gledamo kao na uzor, a naročito kada je reč o uključivanju u Evropsku uniju", rekao je Cvetković na zajedničkoj konferenciji za novinare posle susreta sa Pahorom. To nam, dodao je, daje sigurnost da i mi to možemo.

Srpski premijer će sa slovenačkim kolegom učestvovati i na poslovnom forumu, a obići će i Srpsku pravoslavnu crkvu Ćirila i Metodija u Ljubljani.

Cvetković je naglasio značaj regionalne saradnje, "koja je važna za Srbiju" i u koju Srbija "ulaže napore".

On je dodao da nedolazak predsednika Srbije Borisa Tadića na konferenciju održanu u martu na Brdu kod Kranja ne govori o odnosu prema Sloveniji, nego prema načinu na koji je na njoj predstavljeno Kosovo.

Pahor je posle razgovora rekao da Slovenija želi da "sve države u regionu uspešno završe proces pridruživanja" EU.

"Želim da Hrvatska što pre uđe u EU i da to uspe i Srbiji", rekao je Pahor.

Slovenački premijer je izrazio uverenje da će "proces Brdo" biti uspešno nastavljen, naglasivši da je uređivanje odnosa u regionu uslov bez kojeg se ne može.

Kao znak dobrog razvoja odnosa sa Srbijom Pahor je naveo činjenicu da su dve zemlje završile socijalni sporazum, koji bi trebalo da počne da važi od 1. jula ove godine

Predsednici vlada Srbije i Slovenije danas su govorili i o bilateralnoj privrednoj saradnji, ocenivši da je ona, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, uspešna.

"Slovenački investitori u Srbiji su među najboljima, ako ne i najbolji u pogledu rezultata, koje su postigli", rekao je, pored ostalog, srpski premijer, koji je još dodao da se "broj srpskih turista u Sloveniji povećao za pedeset odsto".

Cvetković je, takođe, naglasio da bi današnji poslovni forum privrednika iz dve zemlje trebalo da bude podsticaj za nastavak uspešne saradnje i na trećim tržištima.

Kada je reč o načinu zaštite slovenačke imovine u Srbiji i obratno, srpski premijer je rekao da je sa predsednikom vlade Slovenije dogovoreno da se u najskorije vreme povodom pitanja o čijem rešavanju dve zemlje imaju različite stavove, sastanu stručnjaci za pitanja sukcesije i predlože usaglašeno rešenje.

Cvetković za "Delo": Srbija je spremna za novi duh saradnje

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je za današnje ljubljansko "Delo" da je srpska vlada spremna za novi duh saradnje u rešavanju pitanja nasleđa bivše SFRJ, ali da je za to potrebna dobra volja svih strana.

U intervjuu povodom današnje posete Sloveniji, Cvetković je rekao da "nije sasvim tačno" da se Srbija zalaže za bilateralno rešavanje pitanja imovine, za razliku od Slovenije koja zagovara rešenje u okviru bečkog sporazuma o sukcesiji.

Premijer Srbije rekao je da većina članova mešovite komisije za sukcesiju iz država nastalih raspadom SFRJ nije prihvatila da se problem imovine rešava u okviru sukcesije.

Na čelu onih, koji su smatrali da su potrebni bilateralni sporazumi bila je Hrvatska, dodao je Cvetković.

On je takođe naveo da je Srbija Sloveniji već vratila nekoliko preduzeća i da je, budući da nije bilo reciprociteta, predložen bilateralni sporazum koji bi obezbedio reciprocitet.

Prema Cvetkovićevim rečima, Srbija ništa nije uradila na štetu slovenačke imovine uredbom o zaštiti svojine radnih organizacija, koje imaju sedište na teritoriji bivših republika SFRJ, rok za dogovor produžen je više puta, a preduzeća su isključena iz privatizacije.

"Pitanje nasledstva je komplikovano, jer smo više decenija živeli u istoj državi", smatra Cvetković, i dodaje da je zbog toga "potrebna dobra volja svih strana, a srpska vlada je pokazala spremnost na novi duh saradnje, kojega nakon raspada SFRJ nije bilo".

Srpsku delegaciju privrednika predvodi predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin koji će imati i uvodno obraćanje na Poslovnom forumu, a prusutnima će se obratiti i predsednik Srpske asocijacije menadžera Slobodan Vučićević.

Srpsko - slovenački Poslovni forum održava se u Privrednoj komori u Ljubljani, a na tom skupu najavljeno je učešće više desetina istaknutih preduzetnika iz Srbije i Slovenije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.