Crkve i verske zajednice danas šalju amandmane vladi

Izvor: Politika, Tanjug, 09.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crkve i verske zajednice danas šalju amandmane vladi

Tekst amandmana na Predlog zakona o zabrani diskriminacije je završen, poručuje monsinjor Andrija Kopilović. – Osporavani zakon mogao bi biti tema i današnje sednice Svetog sinoda SPC

Tradicionalne crkve i verske zajednice trebalo bi najkasnije danas da dostave Vladi Srbije amandmane na predlog Zakona o zabrani diskriminacije, izjavio je za „Politiku” monsinjor Andrija Kopilović, prorektor Teološko-katehetskog instituta subotičke biskupije.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Tekst je završen i trebalo je sačekati da se svi predstavnici tradicionalnih verskih zajednica slože sa njim, pre nego što ga pošaljemo u Vladu Srbije. Očekujemo da nas posle toga predstavnici vlade pozovu na sastanak – kaže monsinjor Kopilović naglašavajući da pretpostavlja da će na tom sastanku Katoličku crkvu predvoditi beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Predlog Zakona o zabrani diskriminacije, koji je privremeno povučen iz skupštinske procedure na zahtev Srpske pravoslavne crkve i tradicionalnih verskih zajednica, mogao bi da bude tema današnje redovne sednice Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, saznaje Tanjug u Srpskoj patrijaršiji. Episkop bački Irinej koji je, sa još šest velikodostojnika crkava i verskih zajednica, u ime SPC potpisao zajedničko saopštenje u kojem se navodi da je Vladi Srbije predloženo da „privremeno povuče Predlog zakona o zabrani diskriminacije, radi preispitivanja i poboljšanja” juče nije bio dostupan za izjave. Predstavnici crkava i verskih zajednica naglasili su da je „osnovni nedostatak Predloga zakona o kome je reč to što može dovesti do kolizije između nekih od prava kojima se taj predlog bavi i prava na slobodno posedovanje i izražavanje verskih uverenja, propovedanje verskih učenja i zaštitu moralnih vrednosti”.

Beogradski rabin Isak Asiel kaže da se pridružio zajedničkom zahtevu poglavara crkava i verskih zajednica koji traže izmene Predloga zakona o zabrani diskriminacije na poziv vladike bačkog Irineja ( Bulovića).

– Rekli smo naše primedbe, a nemam informacija da li neko pregovara sa vladom oko izmene spornih članova zakona o zabrani diskriminacije. Ne znam da li će kao što neki tvrde zakon bez ikakvih izmena biti vraćen u skupštinsku proceduru. Mene najviše zanima da li akopropovedam iz Tore određeni vrednosni sistem mogu biti optužen za diskriminaciju. A znamo šta o odnosima muškarca sa muškarcem kaže treća knjiga Mojsijeva – objašnjava Asiel.

Rabin dodaje da ovakvi zakoni postoje svuda u Evropi, ali da je potrebno samo ugraditi dodatne zaštitne mehanizme koji bi štitili crkve i verske zajednice u propovedanju svog verskog učenja.

– Predlog zakona bio je mesecima na javnoj raspravi, ali Jevrejsku zajednicu niko iz Ministarstva vera nije pozvao da kaže šta o njemu misli – dodaje Isak Asiel.

Eldin Ašćerić, sekretar Rijaseta Islamske zajednice Srbije, nema saznanja da li su započeli razgovori o izmenama zakona o zabrani diskriminacije. Na pitanje da li će vlada odbiti primedbe crkava i verskih zajednica i nepromenjeni zakon ponovo vratiti u skupštinsku proceduru Ašćerić kaže:

– Nijedna od tradicionalnih crkava i verskih zajednica nije protiv zakona, jer svako može na neki način da bude diskriminisan. Njegovo donošenje je u opštem interesu, jedino tražimo pojašnjenja na sporne članove. Ne znamo kakvih će izmena biti, ali očekujemo da će nekih dodatnih pojašnjenja u samom zakonu, ipak, biti.

Protojerej-stavrofor dr Dimitrije Kalezić kaže da ne može da pretpostavi da li će izmene koje traže crkvene zajednice biti usvojene, ali pretpostavlja da crkve samo drže kurs vere, što je u pojedinim medijima iskrivljeno.

– Ono što je pre i posle čovekovog ovozemaljskog života spada u područje religije, a pol je, na primer, jedna od takvih stvari koje se tiču poretka Božjeg, nečeg što je najdublje i iskonsko i to nije područje pravno ili ekonomsko, jer se oni bave životom čoveka od rođenja do smrti – rekao je Kalezić.

J. B. – M. S. P.

[objavljeno: 10/03/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Privatno mišljenje rabina Asiela

Izvor: Danas, 09.Mar.2009

U vašem cenjenom listu, u dvobroju 7-8. mart, objavili ste tekst povodom skandala oko povlačenja predloga zakona o zabrani diskriminacije pod naslovom „SPC i verske zajednice protiv Ustava Srbije“. Vi pišete: Rabin Isak Asiel, poglavar jevrejske zajednice u Srbiji, potvrdio je za naš list da...

Nastavak na Danas...

Pregled štampe (10. 03. 2009.)

Izvor: RTS, 10.Mar.2009, 07:37

Crkve i verske zajednice danas šalju amandmane vladi, Srbija cilja nulu, Uzeo 5,3 miliona otpremnina!, Dinkić: Da me potpišu kao koautora, pišu dnevne novine..Crkve i verske zajednice danas šalju amandmane vladi..Tradicionalne crkve i verske zajednice trebalo bi najkasnije danas da dostave Vladi...

Nastavak na RTS...

Institucije prebacuju nadležnosti, resorno ministarstvo ćuti

Izvor: Danas, 10.Mar.2009

Iako je rok za dostavljanje amandmana na Predlog zakona o zabrani diskriminacije, bio juče predstavnici pojedinih verskih zajednica rekli su Danasu da se tekst amandmana još usaglašava i da bi u toku dana trebalo da bude završen, nakon čega će biti prosleđen Vladi.

Nastavak na Danas...

Vlada o antidisrkiminacionom zakonu u petak

Izvor: Mondo, 10.Mar.2009

Rasim Ljajić najavio je da će Vlada Srbije se izjasniti o primedbama crkava na Predlog zakona protiv disrkiminacije na svojoj sednici u petak. Tradicionalne crkve uputile su primedbe na 13 članova Predloga, a traže brisanje članova 18 i 21. Hjuman rajts voč: Zakon što pre vratiti u parlament.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.