Cilj Srbije i SAD istina o pogibiji službenika ambasade u Libiji

Izvor: Studio B, 27.Feb.2016, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cilj Srbije i SAD istina o pogibiji službenika ambasade u Libiji

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skot ocenili su da je Srbiji i SAD zajednički cilj da se ustanovi puna istina o tragičnoj pogibiji službenika ambasade Srbije u Libiji.

Premijer Vučić i Skot su se saglasili da je Srbiji i SAD zajednički cilj da se ustanovi puna istina o tragičnoj pogibiji Slađane Stanković i Jovice Stepića.

Američki ambasador Kajl Skot obavestio je danas premijera Aleksandra Vučića da izjava >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << portparola Pentagona od pre dva dana o uzrocima pogibije dvoje službenika srpske ambasade u Libiji ne odražava zvaničan stav američke administracije.

Ambasador Skot je rekao da je "izjava portparola Pentagona od pre dva dana bila bazirana na nepotpunim informacijama i da ne odražava zvaničan stav američke administracije, koji će biti saopšten po završetku istrage".

Američki ambasador je u razgovrou sa Vučićem rekao da je u toku analiza dokaza sa mesta napada u Sabrati i da je izveštaj sa autopsije važan faktor za istragu, ali da je za konačne zaključke potrebno vreme, navodi se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima..

Srpski premijer je američkom ambasadoru rekao da je Vlada Srbije spremna da sa američkom stranom razmeni podatke do kojih je do sada došla, uključujući i obdukcione nalaze.

Premijer Vučić i ambasador Skot razmotrili su i druga regionalna i međunarodna pitanja. Konstatovali su potrebu nastavka dijaloga Beograda i Prištine, održanja stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, kao i pronalaženja sveobuhvatnog rešenja za migrantsku krizu, navodi se u saopštenju.

Pentagon je u četvrtak saopštio da veruje da u vazdušnom udaru protiv Islamske države u Libiji prošle sedmice nije ubijeno dvoje otetih srpskih diplomata, već sumnja da je strance kidnapovala zasebna kriminalna grupa radi otkupa, koja je ih je ubila, a zatim pokušala da se "izvuče za njihovu smrt".

Pentagon ima nekoliko razloga da veruje da Srbi nisu bili u kampu Islamske države kada je bombardovan, rekao je jedan zvaničnik odbrane koji je insistirao na anonimnosti.

Portparol Pentagona je prethodno saopštio da ne postoji ništa što ukazuje da je smrt Slađane Stanković i Jovice Stepića posledica bombardovanja.

 

Vučić: SAD spustile loptu,zajednički radimo na slučaju

Vučić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da ga je američki ambasador u Srbiji obavestio da izjava iz Pentagona od pre dva dana ne izražava zvaničan stav Sjedinjenih Država.

"Videli ste su i oni prilično spustili loptu, da to sad nije onako kako je izgledalo pre dva dana", rekao je Vučić.

On je dodao i da će američka služba dobiti sve nalaze u vezi sa slučajem, ističući da je cilj i interes Srbije da se sve otkrije do kraja.

"Mi Jovicu i Slađanu ne možemo da vratimo, to je ogromna tragedija i za porodicu i za prijatelje, ali moramo da gledamo napred i u budućnost. Važno nam je i zbog odnosa sa SAD da se sve rašcivija do kraja", rekao je Vučić.

Premijer je istakao da srpske službe takođe nastavljaju istragu pozadine otmice srpskih diplomata, navodeći da ima više podataka od javnosti, ali da ne može da izađe sa njima u javnost.

"Razume se da znam više stvari od dnevnih spekulacija", rekao je on i dodao da ne želi da se bavi svakojakim neistinama koje čuje.

Upitan da li je jedan od motiva za otmicu možda trgovina oružjem kako se spekuliše, Vučić je rekao da ne isključuje tu mogućnost, ali da spekulacije ne bi da komentariše.

"Spekulacijama se ne bavim, ni teorijama zavere, od toga se ne živi", rekao je Vučić.

Vučić je bio iznenađen komentarom da Više javno tužilaštvo, koje je zatražilo odbukciju u Srbiji, navodno nije dobilo izveštaj sa autopsije.

"Kako nisu dobili? Hajte molim vas, oni su ti koji su to tražili, nisam ja", rekao je Vučić

Upitan da li će ambasada Srbije u Libiji biti zatvorena, on je rekao da Ministarstvo spoljnih poslova treba da sprovede sve procedure.

Vučić je istakao da je sa američkim ambasadorom Kajlom Skotom imao otvoren razgovor i da je zadovoljan onim što je čuo u vezi sa saopštenjem Pentagona, i da će Srbija nastaviti da radi sa Amerikancima na slučaju.

 

O izborima 1. marta na RTS

Vučić je izjavio da će odluku o izborima saopštiti u utorak, 1. marta na Radio-televiziji Srbije (RTS).

"Prvog marta ću da saopštim to", rekao je Vučić novinarima danas u Rumi.

Vučić izjavio je ranije najavio da će narednih dana biti doneta odluka o izborima i da će oni koji ga kritikuju videti da li se uplašio narodne volje.

On je naveo da je raspisivanje izbora u nadležnosti predsednika Srbije i Skupštine Srbije.

 

Srpski poslanici na Kosovu nisu glasali za Tačija

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da srpski poslanici na Kosovu donose odluke u skladu sa svojom savešću i da nisu glasali za Hašima Tačija za predsednika Kosova.

Povodom optužbi da je glasanje srpskih poslanika na Kosovu u izboru Hašima Tačija za izbora predsednika Kosova bilo dogovoreno, Vučić je kazao da ti poslanici nisu glasali ni za jednog kandidata i da vode računa o svojim interesima.

"On je bio premijer, danas je predsednik. Da li sam srećan i zadovoljan zbog toga nisam, ali to želi albanska većina", dodao je Vučić u Rumi.

Upitan da li je tačno da se direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić sastao sa Tačijem i da mu je predao zahteve srpskih poslanika kako bi oni zauzvrat glasali za Tačija, kako su naveli prištinski mediji, Vučić je odgovorio da je to pitanje za te medije.

 

Plašim se da neće biti jedinstvenog rešenja za migrante

 Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas bojazan da na samitu Evropska unija (EU) - Turska u Briselu 7. marta neće biti pronadjeno jedinstveno rešenje za migrantsku krizu.

"Ako bih smeo da predvidjam, onda bih rekao da neće biti jedinstvenog rešenja", kazao je Vučić novinarima u Rumi.

On je naveo da za sve zemlje slede malo teži dani kada je u pitanju migrantska kriza.

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je ranije danas da se bezbednosna situacija sa migrantima u regionu izazovna i da se iz dana u dan usložnjava, ali da je uveren da će Srbija uspeti da sačuva stabilnost.

Evropska unija je ranije zatražila održavanje vanrednog samita sa Turskom početkom marta u cilju koordinisanja napora da se zaustavi talas migranata koji preko Egejskog mora stižu u Grčku.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.