Čanak: Pre 30 godina Milošević zgazio autonomiju Vojvodine

Izvor: B92, 19.Sep.2017, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čanak: Pre 30 godina Milošević zgazio autonomiju Vojvodine

Novi Sad -- Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak podsetio je da je pre 30 godina vlast u Srbiji preuzeo Slobodan Milošević.

Osim toga, on je dodao da je Vojvodina bila prva žrtva Miloševićeve "pogubne i zločinačke politike".

"Nakon što se ustoličio na vlasti u Beogradu, za manje od godinu dana, Milošević je svoj krvavi pir i svoju politiku nasilja i razbijanja Jugoslavije počeo upravo gaženjem vojvođanske autonomije. Zbog toga s pravom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tvrdimo da je Vojvodina bila prva žrtva pogubne i zločinačke politike koja je odnela pobedu pre 30 godina na Osmoj sednici", naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

Dodao je da LSV neće pristati i neće se pomiriti s tim da nasilje koje je pobedilo pre tri decenije može biti trajna karakteristika društva i poručio da će se ta stranka i dalje boriti protiv nasilja i svih posledica koje su iz njega proizašle.

Ovog vikenda, 23. i 24. septembra, navršava se 30 godina od kako je u unutarpartijskom obračunu u Savezu komunista Srbije pobedio Slobodan Milošević.

Čanak je ocenio da je to bio početak razaranja Jugoslavije i rušenja svih civilizacijskih standarda koje je tadašnje jugoslovensko društvo dostiglo.

"Pobedom dogmatske i konzervativne struje u Savezu komunista Srbije, koju je predvodio Slobodan Milošević, nad predstavnicima liberalnije orijentacije koju je reprezentovao Ivan Stambolić, široko je otvoren put za prodor nacionalizma u Srbiji. Nacionalistička ideologija već je bila prisutna u tadašnjem društvu, Memorandum SANU je potpalio fitilj koji će Miloševićevim političkim trijumfom eksplodirati u najveću evropsku krizu od kraja Drugog svetskog rata", naveo je Čanak.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Čanak: Pre 30 godina Milošević zgazio autonomiju Vojvodine

Izvor: Radio 021, 19.Sep.2017

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak podsetio je da je pre 30 godina vlast u Srbiji preuzeo Slobodan Milošević...Osim toga, on je dodao da je "Vojvodina bila prva žrtva Miloševićeve pogubne i zločinačke politike"..."Nakon što se ustoličio na vlasti u Beogradu, za manje od...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.