Vreme da se Srbija i Bugarska posvete prijateljstvu i budućnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2018, 03:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vreme da se Srbija i Bugarska posvete prijateljstvu i budućnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa bugarskim kolegom Rumenom Radevim a nakon toga istakao da su zajednički konstatovali da je vreme da se prošlost u potpunosti prevaziđe i da se otvori stranica budućnosti, te da se dve zemlje posvete prijateljstvu i budućnosti.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare , predsednik Vučić je preneo da je sa Radevim razgovarao o sukobima u prošlosti i kako na najbolji način prevazići prošlost.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Nekada smo bili na istoj, nekada na različitoj strani, nekada se direktno sukobljavali. Smatramo da je vreme da se to u potpunosti prevaziđe, groblja obeleže, poštujemo mrtve na obe strane i otvorimo stranicu budućnosti", objasnio je on.

Vučić je rekao da su odnosi dve zemlje iz godine u godinu, iz meseca u mesec sve bolji.

Vučić je kazao je da postoji odličan politički dijalog, da ekonomski rezultati pokazuju da saradnja napreduje velikom brzinom.

Prošle godine, po prvi put, trgovinska razmena prešla vrednost od milijardu eva

S tim u vezi je preneo da je prošle godine, po prvi put, trgovinska razmena prešla vrednost od milijardu eva.

U poslednjih pet godina, kako je rekao, beleži se veoma dinamičan rast, a samo u odnosu na 2006. rast je iznosio čak 53 odsto.

Ukazao je da postoji i značajan rast uvoza i izvoza, i da se kompanije ozbiljnije i značajnije povezuju.

Takođe je Vučić naveo da su turisti iz Bugarske treći na listi zemalja porekla koji posećuju našu zemlju, te da je u prva četiri meseca zabeležen dodatni rast u prilivu turista iz te susedne zemlje.

To je, kako je ocenio, važno ne samo radi novca, već pre svega i zbog povezivanja ljudi.

Naglasio je da je bilo reči i o energetskim temama, o gasovodu Niš-Dimitrovgrad.

Sutra, kako je najavio, obići će zajedno završetak izgradnje istočnog kraka Koridora 10.

"Kada se on završi između Beograda i Sofije biće potrebno svega tri sata vožnje, a oni koji krše propise moći će da stignu i mnogo brže", rekao je Vučić.

Kazao je da je za Srbiju važna i modernizacija železničke pruge Niš-Dimitrovgrad.

Posebnu zahvalnost preneo je predsedniku Radevu na podršci Bugarske evropskog puta Srbije.

Zahvalio se Radevu i što je uvek želeo da čuje šta Srbija ima da kaže oko Kosova.

"Bugarska je priznala kosovsku nezavisnost, a mi nismo. Ali stav Bugarske je danas da stavovi Srbije mora biti saslušani", naglasio je Vučić.

Rekao je da naša regionalna saradnja ide u dobrom smeru, posebno i pitanje odnosa prema bugarskoj manjini u Srbiji.

S tim u vezi je konstatovao da je Srbija spremna da ispuni sve u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Kazao je da su za osnovno obrazovanje završeni svi udžbenici na bugarskom, od kojih su dva bila problematična, a za srednju školu je završeno sve.

Srbija je, kako je rekao, spremna i da značajnije finansira medije na bugarskom jeziku.

"Mislim da ćemo našim stalnim sastancima uspeti da kreiramo drugačiji i neuporedivo bolji ambijent između naših, prijateljskih, zemalja, kao i da ekonomska saradnja ubrzano napredovati", rekao je on.

Bugari u Srbiji mogu da biraju gde će se lečiti

Srbija nema nikakvih problema sa tim da se njeni građani bugarske nacionalnosti leče i u bugarskim medicinskim ustanovama, rekao je Vučić i dodao da je o tome danas razgovarao sa Radevim.

Vučić je, odgovarajući na pitanje šta se konkretno radi na poboljšanju zdravstvenih uslova kao i obrazovanja za bugarsku nacionalnu manjinu, najavio formiranje time koji će raditi na tome.

Kako je rekao nemamo problema sa tim da se građani naše zemlje Bugari, leče gde god ime je lakše i bolje.

Podsetio je da je nedavno u Nišu otvoren  jedan od najmodernijih kliničkih centara, koji je spreman da primi građane bugarske nacionalnosti da je isti slučaj i sa VMA u Beogradu, da je to vlada obezbedila ali da nema problema ukoliko oni odluče da se leče u zdravstvenim ustanovama u Bugarskoj.

Dodao je da će sa bugarskim kolegom o tom pitanju razgovarati i večeras i dodao da će predsednik Radev imati šta da saopšti sutra kada se budu sastali sa predstavnicma bugarske nacionalne manjine, kao i oko dodatnog finansiranja medija, ulaganja u znanje i duhovnu insfrastrukturu Bugara koji žive kod nas.

Radev: Ne smeju se zapostaviti argumenti srpske strane

Predsednik Bugarske istakao je da se u rešenje pitanja Kosova ne smeju zapostaviti argumenti srpske strane, jer bi se u suprotnom dobilo neodrživo rešenje, a Vučić je najavio da će otići na nastavak dijaloga, ali da je prilično obeshrabren zbog izjava koje su iz Prištine dolazile proteklih dana.

Radev je ponovio da dijalog nema alternativu.

"Neophodno je da se pronađe rešenje kako Srbija ne bi imala dalje prepreke na putu ka evropskoj integraciji", poručio je on.

Radev je podvukao da je neophodno pažljivo saslušati i analizirati argumente srpske strane, koji ne smeju biti zapostavljeni.

"Ako se to ne učini nećemo dobiti održivo rešenje", upozorio je predsednik Bugarske, zemlje koja do kraja meseca predsedava EU.

Brnabić i Radev o daljem unapređenju odnosa dve zemlje

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevim o daljem razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa dveju država, unapređenju ekonomske saradnje i saradnje u oblasti energetike, kao i aktuelnim političkim temama u zemlji i regionu.

Srbija sa pažnjom razmatra sve projekte koji bi mogli da joj obezbede stabilno snabdevanje gasom, posebno one u kojima bi bila tranzitna zemlja, rekla je premijerka.

Ona je, između ostalog, navela da su energetika, poljoprivreda, proizvodnja nameštaja, automobilska industrija i građevinarstvo oblasti u kojima postoje mogućnosti za dugoročnu saradnju sa Bugarskom, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Kao sektor sa velikim potencijalom Brnabić je istakla turizam i u prilog tome ukazala da je Bugarska 2016. godine sa 88.089 turista bila na drugom mestu po broju dolazaka turista u Srbiju, da je naredne godine zabeležen rast od 3,6 odsto, dok je u periodu januar-april 2018. godine broj turista iz te zemlje porastao za više od 10 odsto i iznosio više od 30.000.

Premijerka Brnabić i predsednik Radev razgovarali su i o unapređenju robne razmene koja je u 2017. godini dostigla rekordan nivo i iznosila milijardu evra, što je Bugarsku svrstalo na 11. mesto liste najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

Na sastanku je rečeno da Srbija pridaje veliki značaj unapređenju saradnje sa Bugarskom na planu razvoja putne infrastrukture, a posebno izgradnji autoputa od Niša do Sofije, kao delu Koridora 10.

Vrednost ugovorenih radova je oko 341 milion evra, a finansiraju se iz zajmova EIB, EBRD i Svetske banke.

Premijerka je zahvalila sagovorniku na podršci koju njegova zemlja pruža Srbiji na evropskom putu, istakavši da je punopravno članstvo u EU apsolutni spoljnopolitički prioritet Srbije.

Zahvalni smo na snažnom zalaganju Bugarske da pitanje proširenja EU bude među prioritetima njenog predsedavanja, u prvoj polovini godine, podvukla je Brnabić.

Gojković i Radev: Zajednička budućnost Srbije i Bugarske

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Bugarske Rumen Radev istakli su danas da je pred Srbijom i Bugarskom zajednička budućnost.

U tom kontekstu važno da se iskoriste svi potencijali za intenziviranje veza u cilju unapređenja dobrosusedskih odnosa, kako bi dodatno ojačali i konkretizovali saradnju, posebno u oblasti infrastrukture, transporta, energetike, obrazovanja i kulture.

Gojković je zahvalila Bugarskoj što je u prioritete svog predsedavanja Savetom EU uvrstila proširenje i integraciju Zapadnog Balkana, ističući da je cilj Srbije da postane punopravna članica EU, saopšteno je iz parlamenta.

Ona je izrazila nadu da će proširenje na Zapadni Balkan takođe biti prioritet tokom predsedavanja Austrije i Rumunije, a Radev je naglasio da prijateljska Srbija može da računa na podršku Bugarske.

Gojković i Radev su se saglasili da je izuzetno značajan razvoj međuparlamentarne saradnje kao važnog segmenta odnosa dve zemlje, imajući u vidu da parlamenti daju strateške smernice za razvoj društva i obavljaju važan posao na harmonizaciji zakonodavstva sa pravom EU.

Predsednica Skupštine je ocenila da ima prostora da se dosadašnja dobra međuparlamentarna saradnja dodatno produbi na nivou radnih tela, posebno odbora za poljoprivredu, turizam, infrastrukturu, energetiku.

Prema njenim rečima, za Srbiju je važno iskustvo parlamenta Bugarske u vezi sa procesom evropskih integracija, u pogledu prilagođavanja nacionalnog zakonodavstva pravnim tekovinama EU, te da će u cilju daljeg produbljivanja odnosa u narednom periodu posetiti Bugarsku.

Gojković i Radev su ukazali na značaj unapređenja regionalne i prekogranične saradnje i u tom kontekstu posebno istakli važnost njenog daljeg unapređenja kroz zajedničke projekte u okviru Dunavske strategije, imajući u vidu da je Dunav vekovima povezivao narode u ovom regionu.

Gojković je istakla i da bugarska nacionalna manjina predstavlja most saradnje između dve države i da parlament radi na zakonskim mogućnostima poboljšanja položaja nacionalnih manjina, te da je u tom cilju doneo i izmene i dopune Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, a predsednik Bugarske je izneo visoku ocenu u pogledu aktivnosti parlamenta Srbije na tom polju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.