Brojna neslaganja između Moskve i Brisela

Izvor: Politika, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brojna neslaganja između Moskve i Brisela

Jedno od mnogih pitanja o kojima trenutno nema saglasnosti jeste i budući status Kosova i Metohije

Moskva – Neformalnom radnom večerom u predsedničkom odmaralištu na obali Volge, kod grada Samare, ruski predsednik Vladimir Putin, nemački kancelar Angela Merkel i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo započeli su sinoć 19. samit Rusija – EU. Novinarima, kojih je u Samaru stiglo približno 500 iz Rusije i celog sveta, po dolasku se obratio samo predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Barozo, ističući veliku važnost da se o svim spornim pitanjima između Moskve i Brisela razgovara "otvoreno i pošteno".

Zvanični deo samita biće održan danas, plenarnom sednicom delegacija na kojoj će biti razmotrena saradnja od poslednjeg samita u novembru u Helsinkiju. Posle sednice predsednik Putin i kancelarka Merkel održaće konferenciju za novinare, a potom će ruski predsednik prirediti radni ručak za goste iz Brisela, tokom kojeg se po tradiciji razmatraju pitanja sa međunarodnog dnevnog reda.

Među njima će biti i budući status Kosova i Metohije, za koje EU pokazuje nameru da preuzme veću odgovornost, čemu se Rusija ne protivi, ali uz to da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zadrži kontrolu i uz postizanje kompromisnog rešenja za status južne srpske pokrajine tokom nastavka pregovora Beograda i Prištine.

Uz pitanja u čije su rešavanje uključene i Rusija i EU, kao što su bliskoistočna kriza, iransko i severnokorejsko nuklearno pitanje, ovoga puta na dnevnom redu će biti i namera Sjedinjenih Američkih Država da rasporede elemente protivraketne odbrane u Evropi, kao i Sporazum o konvencionalnim snagama u Evropi (CFE), na čije je sprovođenje Putin najavio moratorijum.

Ruski predsednik smatra da je izlišno da u novim okolnostima samo Rusija sprovodi CFE, dok njegovu inoviranu verziju zemlje NATO-a nisu ni ratifikovale.

Rusija će pokrenuti i pitanje poštovanja prava ruskog stanovništva u Estoniji i Letoniji, a očekuje se i razgovor o budućoj primeni sporazuma o viznim olakšicama koji je potpisan 2006. godine. Pregovori o sklapanju novog dugoročnog sporazuma o strateškoj saradnji Moskve i Brisela neće početi ni ovoga puta, jer ih blokira Poljska.

Kako je najavio pomoćnik ruskog predsednika za odnose sa EU Sergej Jastržemski, ne očekuje se da će tokom samita biti potpisani ikakvi sporazumi.

Ovaj skup održava se u znaku povećanih nesuglasica po većem broju pitanja, kao i u zaoštrenoj atmosferi na relaciji Moskve i pojedinih članica EU.

Tanjug

[objavljeno: 18.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.