Brnabić: Evropska komisija sada daje optimističke signale za proširenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2019, 04:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Evropska komisija sada daje optimističke signale za proširenje

Zajedno sa novom Evropskom komisijom došla i nova energija po pitanju proširenja EU, izjavila je danas u Rimu premijerka Ana Brnabić i istakla da joj to daje razloge za optmizam da Srbija može očekivati mnogo jasnije signale za pridruživanje.

Brnabić je na pitanje novinara da li je brine zamor u proširenju EU, rekla da je na današnji sastanak sa evropskim komesarom za proširenje i susedstvo Oliverom Varheljiem bio jako dobar i da je Verhelji potvrdio tu novu energiju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"On je potvrdio da sa novom metodologijom koju možemo očekivati, to može ići samo u smeru mnogo brže dinamike i mnogo jasnijih uslova, koji se stavljaju i pred zemlje koje žele da postanu članice EU. I mnogo veće predvidljivosti i jasnijih signala za zemlje kakva je Srbija", naglasila je Brnabić.

Ona dodaje da bi nova metodologija o proširenju koju je predložio francuski predsednik Emanuel Makron značila da se za zemlje koje su u procesu pristupanja EU izdvajaju veća novčana sredstva iz evropskog budžeta za implementaciju reformi, a Srbija je , ističe, daleko došla u pregovorima sa EU, a ekonomski rezultati daju sliku stabilne zemlje koja može samo da doprinese stabilnosti i jačini EU.

"Na sastancima je bilo reči o sredstvima koja bi mogla da prate novu metodologiju, što je zasluga predsednika Makrona ", rekla je Brnabić.

Dodala je da će ta sredstva biti izdvajana i za infrastrukturne projekte, ekonomski razvoj, ekonomsku saradnju sa EU.

Brnabić kaže da očekuje da u toj novoj metodologiji Srbija vidi da će reforme pratiti i mnogo veća izdvajanja finansijskih sredstava od EU za zemlje koje su na putu učlanjenja u EU.

Brnabić je dodala da je Samit CEI veoma važan zbog regionalne saradnje i povezivanja, ali i zbog saradnje Srbije sa zemljama članicama EU, koje su i članice Inicijative i da je istaknuta jasna opredeljenost za guranje dalje agende proširenja u okviru EU.

Dodala je da je na Samitu rečeno da je istorijska greška Unije što nisu otvoreni pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Brnabić je rekla novinarima da je imala i veoma dobre bilateralne susrete na marginama Samita, sa italijanskim premijerom Đuzepeon Konteom, komesarom za proširenje EU Oliverom Varheljijem i premijerom Moldavije Jonom Čikuom.

Varheji možda u Srbiji do kraja januara 2020.

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Rimu, na marginama Samita Centralno-evropske inicijative (CEI), s novim evropskim komesarom za proširenje EU Oliverom Varhejijem, između ostalog, i o mogućnosti njegove posete Srbiji do kraja januara naredne godine.

"Razgovarali smo i o tome da on možda izdvoji vreme za posetu Srbiji do kraja januara, kao i o tome šta možemo očekivati od nove metodologije za proširenje Unije - koliko će i kako uticati na naše pregovore sa EU i dinamiku pregovora, koja mora biti drugačija”, rekla je Brnabićeva novinarima u Rimu, nakon plenarnog dela Samita.

Dodala je da je bilo reči o izbornim uslovima u Srbji, kakvi su oni danas u odnosu na 2012. godinu, kao i o tome šta je sve urađeno i koliko je posvećenost i predsednika i vlade Srbije da rade sa EU i sa evroparlamentarcima.

Premijerka je rekla da je sa Verhejijem razgovarala i o kvotama na uvoz čelika koje je EU uvela svim trećim zemljama, pa i Srbiji.

“Razgovarali smo o tome kakva će biti politika nove Evropske komisije u odnosu na to pitanje, koje je izuzetno značajno. Značajno u ekonomskom, ali, i to sam rekla, to je i političko pitanje koje želimo da pokrenemo sa novom EK”, rekla je Ana Brnabić.

Prenela je da je Varheji obećao da će o toj temi razgovarati sa evropskim komesarom za trgovinu Filom Hoganom, i dodala da se nada i očekuje da će putovati u Brisel da razgovara o tom pitanju.

Brnabić se sastala sa premijerom Italije Đuzepeom Konteom

Brnabić i Konte, čiji je sastanak trajao duže nego što je bilo predviđeno, razgovarali su o odnosima Srbije i Italije, jačanju ekonomske i političke saradnje, kao i evropskim integracijama Srbije i zajedničkom rešavanju izazova sa kojima se Evropa suočava.

Međi učesnicima Samita su i premijeri Albanije Edi Rama, Hrvatske Andrej Plenković, Crne Gore Dušan Marković i Severne Makedonije Zoran Zaev, šef diplomatije Slovenije Miro Cerar...

Učesnici Samita će razgovarati o značaju evropskih integracija, međusobnoj ekonomskoj i privrednoj saradnji, kao i o poslovnim prilikama u regionu.

Premijerka će se obratiti učesnicima Samita na plenarnoj sesiji, a tokom boravka u Rimu razgovaraće i sa predsednikom italijanske vlade Đuzepeom Konteom.

Takođe, na marginama Samita predsednica srpske vlade sastaće se sa premijerom Moldavije Jonom Čikuom.

Centralno-evropska inicijativa ove godine obeležava jubilej - 30 godina od uspostavljanja ovog formata saradnje, koji je nastao 1989. godine iz "saradnje četiri zemlje" - Italije, Austrije, tadašnje SFRJ i Mađarske.

Današnjim Samitom se obeležava i završna faza ovogodišnjeg italijanskog predsedavanja CIE.

Inicijativa danas broji 17 članica - Albanija, Belorusija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Češka, Italija, Mađarska, Severna Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Ukrajina i Crna Gora, budući da je Austrija tokom 2018. godine odlučila da istupi iz članstva.

Strateški cilj CEI je "regionalna saradnja za evropske integracije", a jedan od glavnih prioriteta CEI je saradnja sa EU, sa ciljem jačanja procesa evropskih integracija celog regiona.

Inicijativa funkcioniše po sistemu rotirajućeg jednogodišnjeg predsedavanja, a Srbija je predsedavala CEI 2011. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabićeva na samitu Centralno-evropske inicijative

Izvor: RTS, 19.Dec.2019

U Rimu se održava Samit Centralno-evropske inicijative. Među učesnicima, liderima zemalja članica te inicijative je i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. . Italijanski premijer Đuzepe Konte, domaćin skupa, dočekao...

Nastavak na RTS...

Brnabić u Rimu na Samitu Centralnoevropske inicijative

Izvor: Blic, 19.Dec.2019

U Rimu je danas počeo Samit Centralno-evropske inicijative (CEI), a među učesnicima, liderima zemalja članica te inicijative je i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Pred početak skupa, domaćin, italijanski premijer Djuzepe Konte dočekao je Brnabić i predstavnike zemalja članica CEI.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.