Brnabić: Velika je čast imati partnerstvo sa Baden-Virtenbergom...

Izvor: BKTV News, 16.Apr.2018, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Velika je čast imati partnerstvo sa Baden-Virtenbergom...

Premijerka Ana Brnabić prisustvovala je večeras prijemu u Beogradu koji je organizovao premijer Baden-Virtenberga Vinfrid Krečman.

Ona to je tom prilikom poručila da je jedan od najvažnijih poslova Vlade Srbije otvaranje novih i bolje plaćenih radnih mesta i da u tome Srbija ima odličnog partnera u nemačkoj pokrajini Baden-Virtenberg.

Brnabić je rekla da očekuje da privredna saradnja sa nemačkom pokrajinom u ovoj godini bude još bolja nego u 2017. godini, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << te da će prijateljstvo između Srbije i Nemačke nastaviti da raste.

"Velika je čast da imamo dobro partnerstvo sa pokrajinom Baden-Virtenberg koja je ekonomski najjača i najnaprednija u Evropi", rekla je Brnabić na prijemu koji je okupio privrednu delagaciju iz nemačke pokrajine, a kome su prisustvovali nemački amabsador Aksel Ditman i ministri, među njima Zoran Ðorđević i Goran Trivan.

Navela je da će privredna delegacija iz nemačke pokrajine tokom boravka u Srbiji i sutra razgovarati o tome kako da se šire nemačke kompanije u Srbiji, o dolasku novih firmi, o tome kako plasirati proizvode iz Srbije na nemačko tržište, ali i o saradnji iz oblasti poljoprivrede, zaštite životne sredine, kulture, obrazovanja...

Navela je da više od 100 značajnih kompanija i malih i srednjih preduzeća iz Baden-Virtenberga danas posluje u Srbiji, a u kojima je zaposleno više od 8.000 ljudi.

Brnabić kaže i da je robna razmena Srbije i Baden-Virtenberga u 2017. prevazišla 600 miliona evra, što je za 12 odsto više nego u 2016. godini.

Krečman je rekao da Srbiju i Baden-Virtenberg povezuje dugogodišnje prijateljstvo, te da u toj nemačkoj pokrajini živi dosta ljudi porekom iz Srbije, među njima dobri radnici i fudbaleri.

Cilj njihove posete je, kaže, da se ojača blisko partnerstvo između Srbije i Nemačke i dva naroda.

Najavio je da će privredna delegacija sutra posetiti nemačku firmu Boš koja je u proizvodni pogon u Srbiji uložila 70 miliona evra, te da će tokom boravka u Srbiji biti reči o potencijalima za proširenje ekonomskih odnosa.

Ono što je Srbija do sada uradila, ističe Krečman, zaslužuje njegovo poštovanje, a prvi rezultati dobrog rada, kako je ocenio, vidljivi su u privrednom rastu Srbije i smanjenju nezaposlenosti.

Krečman je izrazio zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na ljubaznom pozivu da posete Srbiju.

Istakao je da EU mora da podrži Srbiju na njenom evropskom putu, da to i čini kroz finansijsku i političku podršku, ali i da Srbija u tom pogledu treba da da svoj doprinos.

Podsetio je da je 6. februara Evropska komisija usvojila Strategiju kojom je Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana obećano da će se vrlo brzo priključiti EU, te da je visoka predstavnica EU Federika Mogerini naglasila rešenost i volju da se na tome radi.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.