Brisel zabrinut zbog političke krize u Prištini, Fon Kramon optužuje SAD da sprovode opasan plan na Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Mar.2020, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel zabrinut zbog političke krize u Prištini, Fon Kramon optužuje SAD da sprovode opasan plan na Kosovu

Evropska unija je danas ocenila da je glasanje Skupštine Kosova o poverenju Vladi dovelo Kosovo u tešku političku situaciju i to u trenutku neviđene krize izazvane izbijanjem korona virusa.

"Kosovu je potrebna stabilnost i usmeravanje svih napora za borbu protiv koronavirusne krize i zaštitu zdravlja ljudi", kaže portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

Pisnonero je u izjavi za Tanjug, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << povodom izglasavanja nepoverenja Vladi u Prištini, poručila da svi politički lideri na Kosovu u ovoj situaciji moraju da postupaju odgovorno i u interesu naroda Kosova.

"Ovo uključuje preduzimanje svih potrebnih mera za upravljanje pandemijom i njenim uticajem na život ljudi, društvo i ekonomiju", navodi portparolka Komsije.

U Evropskoj komisiji napominju da koraci koji dolaze nakon jučerašnjeg glasanja u kosovskom Parlamentu moraju da budu u skladu sa kosovskim ustavom.

Većinom glasova u kosovskom parlamentu izglasano je nepoverenje vladi Aljbina Kurtija, koji će od danas zvanično biti vršilac dužnosti premijera.

Za pad Kurtijeve vlade sinoć su glasala 82 poslanika, 32 je bilo protiv i dva uzdržana.

Fon Kramon:EU, Francuska i Nemačka treba da budu pohvaljene za snažnu podršku premijeru Kurtiju

Viola fon Kramon, izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo ocenila je danas tragičnim rušenje prištinske vlade na čelu sa Aljbinom Kurtijem, te optužila SAD da na kosovu, kako kaže, "sprovode opasan plan".

"Ne znam šta da kažem. Potpuno neodgovorna politička elita, koja je stavila svoje stranačke interese i karijere ispred interesa siromašnih građana Kosova, koji su se nadali reformama, vladavini zakona, pravdi i boljoj budućnosti", napisala je Fon Kramonova i dodala da je to "tragično".

Uz opasku da su sada u prednosti "oni stari", Fon Kramon kaže da je prištinska vlada srušena usred pandemije, a oni koji su to uradili moraće da "odgovre na pitanja o odgovornosti i legitimitetu".

"EU, Francuska i Nemačka treba da budu pohvaljene za snažnu podršku premijeru Kurtiju", napisala je Fon Kramonova, koja je optužila SAD da, kako kaže, sprovode opasan plan na Kosovu.

Nemački poslanici:Što pre formirati novu vladu

Tri nemačka poslanika iz kluba CDU/CSU, nakon pada vlade Aljbina Kurtija, zatražili su hitno formiranje nove izvršne vlasti i potpuno i bezuslovno ukidanje taksi na srpske i proizvode iz BiH.

U njihovom saopštenju, koje je preneo Dojče vele na albanskom jeziku, zamenik predsednika parlamentarne grupe CDU / CSU Johann Vadephul, kao i dvojica izvestioca za Kosovo, Peter Beier (CDU) i Kristian Šmit (CSU), poručili su da je u ovom teškom vremenu, Prištini hitno potrebna nova vlada sposobna za delovanje i donošenje odluka.

"Svi koji su zaduženi za Kosovo - parlament, vlada i predsednik - pozvani su da doprinesu održivosti vladinih aktivnosti. Nastavljajući dosledan rad, vlada mora da povrati poverenje koje je nedavno izgubila", navodi se u saopštenju.

Oni navode i prioritete nove vlade među kojima je i ukidanje taksi na srpske i proizvode iz BiH, kako bi se nastavio dijalog.

Beograd da zaustavi kampanju odpriznavanja kosovske nezavisnosti

Poslanici Bundestaga u saopštenju kažu da bi istovremeno Beograd trebalo da zaustavi kampanju odpriznavanja kosovske nezavisnosti.

"Očekujemo da će takse za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, donete za vreme vlade Ramuša Haradinaja biti ukinute odmah i u potpunosti", navodi se u saopštenju.

Zahtevaju da se što pre nastavi dijalog sa Beogradom, a Beograd pozivaju da prestane sa kampanjom protiv priznavanja kosovske nezavisnosti.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU: Kosovo u teškoj situaciji posle sinoćnjeg glasanja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Mar.2020

Zvaničnici Evropske unije smatraju da je sinoćnje glasanje Skupštine Kosova o nepoverenju vlade u Prištini, “dovelo Kosovo u tešku političku situaciju u trenutku neviđene krize izazvane izbijanjem korona virusa”. “Sledeći koraci posle jučerašnjeg glasanja trebalo bi da se preduzmu u...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.