Odata počast stradalim Srbima; Dodik: Podrinje je duhovni epicentar srpskog kolektivnog bola

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2020, 08:34

Odata počast stradalim Srbima; Dodik: Podrinje je duhovni epicentar srpskog kolektivnog bola

Kod centralnog Spomen-krsta na groblju u Bratuncu danas je služen parastos i odata je počast za oko 3.265 Srba stradalih 90-ih godina u Srednjem Podrinju. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se pre 28 godina u Podrinju dogodio zločin koje ne pamti istorija i zbog čega je to područje postalo "krvava kruna srpskog stradanja i duhovni epicentar srpskog kolektivnog bola".

On je to rekao agenciji Srna povodom obeležavanja 28 godina od stradanja 3.265 Srba >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz srednjeg Podrinja koje su ubile muslimanske snage u proteklom ratu i dodao da pravda može da nastavi da bude selektivna, ali da "dok je i jednog srpskog uva tragična priča o srpskom stradanju Podrinja prenosiće se s kolena na koleno i boleće uvek, a posebno oko Petrovdana", prenosi portal Nezavisne.

"Mi ćemo čuvati istinu i svetu uspomenu na naše nevine podrinjske žrtve, čiji su životi utkani u naše i u postojanje Republike Srpske", rekao je Dodik.

On je istakao da razmere i metodologija stravičnih zločina izvršenih nad ženama, decom, starcima i zarobljenicima, nisu ostavile ravnodušnim nikoga, osim pravosuđa BiH, koje, kako kaže, godinama pod pokroviteljstvom poznatih zemalja, "zabija glavu u pesak", uskraćujući porodicama barem taj minimum utehe u vidu kazne za počinioce najstrašnijih zločina nad narodom Republike Srpske.

Pomen srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja u odbrambeno-otadžbinskom ratu organizuje se u znak sećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživeo, prenosi RTRS.

Delegaciju Republike Srpske predvodio je premijer Radovan Višković koji je nakon polaganja venaca kazao da su u Podrinju počinjeni stravični zločini nad srpskim stanovništvom i da za masovne zločine niko nije odgovarao.

"Hrišćanski je praštati, ali ne smemo da zaboravimo. Kako oprostiti zločincima koji su ubijali decu dok ne odgovaraju za zločine", rekao je Višković i dodao da RS nikada neće odustati od dokazivanja istine o ratu u BiH i odgovornosti svih počinilaca zločina.

Od aprila 1992. do polovine januara 1993. godine u srebreničkoj opštini ubijeno je više od 400, a u bratunačkoj 560 Srba, većinom civila, među kojima veći broj žena i dece.

Uništena su 43 srpska sela sa više od 100 zaselaka i više verskih objekata, devastirana groblja i polupani skoro svi krstovi u srpskim selima.

Kako se navodi, nakon što je Srebrenica proglašena zaštićenom demilitarizovanom zonom UN u proleće 1993. godine, upadi muslimanskih jedinica iz te enklave i dalje su bili česti jer su zloupotrebljavale zaštitu, a nisu bile razoružane i izvodile su razne diverzantske akcije na srpska sela i položaje.

Na Petrovdan 1992. godine muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačkajući i paleći srpsku imovinu.

Za brojne masovne zločine nad srpskim civilima u ovom kraju niko nije odgovarao, piše RTRS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Položeni vijenci i služen parastos stradalim Srbima u Podrinju

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Jul.2020

BRATUNAC - Zvaničnici Republike Srpske i Srbije, delegacije i predstavnici organizacija proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata položili su danas vijence kod centralnog Spomen-krsta na groblju u Bratuncu i odali počast za oko 3.265 stradalih Srba u Srednjem Podrinju.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.