Bramerc: Srbija sarađuje, ali smo krajnje zabrinuti - ne hapse Mladića i Hadžića

Izvor: Blic, 06.Dec.2010, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc: Srbija sarađuje, ali smo krajnje zabrinuti - ne hapse Mladića i Hadžića

NJUJORK - U sedištu Ujedinjenih nacija održana je sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj je glavni tužilac Tribunala u Hagu Serž Bramerc predstavio redovni šestomesečni izveštaj o radu, u kojem je pozdravio saradnju Srbije sa Međunarodnim sudom za ratne zločine, ali uputio i ozbiljne zamerke na efikasnost.

Glavni tužilac Haškog trbinala Serž Bramerc pozdravio je danas pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija saradnju sa Srbijom, ocenivši ipak da neuspeh da se preostala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dvojica begunaca privedu pravdi izaziva zabrinutost.

"“Saradnja sa Srbijom se odvija dobro. Srbija odgovara na zahteve za pristup dokumetima, arhivama i svedočima”, rekao je Bramerc, podnoseći redovan izveštaj Savetu bezbednosti. “Ipak, neuspeh da se uhapse dvojica preostalih begunaca - Ratko Mladić i Goran Hadžić - izaziva krajnju zabrinutost”", rekao je Bramerc.

On je dodao da Srbija mora da premosti “jaz” između izražene spremnosti za hapšenje i efikasnosti, pošto, kako je rekao, “vreme protiče i ne vidimo rezultate”.

Tužilac je istakao da je od njegovog posledenjeg izveštaja primetio poboljšanja i “lično se uverio da vlasti rade na primeni preporuka” tribunala, ali da “ima još puno toga da se uradi i napredak mora biti brži”.

"“U celini, Srbiia mora da usvoji aktivniji pristup da bi uhapsila begunce, a u srcu tog pristupa treba da bude sveobuhvatna strategija koja će pokriti sve relevantne aktere i izvršiti pozitivan pritisak da bi se došlo do hapšenja”",rekao je Bramerc, koji se založio za “rigorozniji pristup” pojedincima koji su deo mreže podrške beguncima.

"“Srpske vlasti moraju dati jasan signal da će oni koji pomažu begince biti kažnjeni”. “Srbija drži ključ hapšenja Mladića i Hadžića. Oni mogu biti privedeni pravdi ako su svi relevantni akteri u dovoljnoj meri posvećeni i rade na tome”, dodao je Bramerc.

Starčević: Politička volja da se uhapse haški begunci

"Što se tiče saradnje u vezi sa hapšenjem dvojice preostalih begunaca, očigledno je da u Srbiji postoji politička volja da se taj problem reši. To su izrazili najviši zvaničnici Republike Srbije", rekao je Starčević u Savetu bezbednosti UN.

On je istakao da je u prethodnom periodu Srbija u potpunosti poštovala preporuke glavnog haškog tužioca Bramerca da nastavi da efikasno i na vreme odgovara na njegove zahteve za pomoć i dostigla je nivo saradnje u toj oblasti koji će se bez sumnje nastaviti i u narednom periodu.

"Smatramo veoma značajnim što je tužilac u izveštaju ocenio da tužilaštvo održava redovne i bliske kontakte sa srpskim agencijama nadležnim za lociranje i hapšenje begunaca i da je ta interakcija pojačana prethodnih meseci. Izvesno je da će se ta interakcija nastaviti u budućnosti. Takođe je značajno što je tužilac priznao napore Srbije da primeni preporuke iz prethodnog izveštaja", istakao je Starcević.

On je napomenuo da te činjenice, kao i nedvosmislena odlučnost Srbije da dvojiicu preostalih begunaca privede pravdi, kao što je to bio slučaj sa 44 pojedinca koje je prebacila Tribunalu, daju razloga za očekivanje da će rezultati koje očekuju i Tribunal i Srbija biti postignuti.

Srbija nastavlja da pruža podršku primeni izlazne strategije tribunala, uključujući pristup arhivama, i uspostavljanje rezidualnog mehanizma koji će imati ovlašćenje da sudi osobama optuženih pred Haškim tribualom koja su još na slobodi, istakao je Starčević.

Današnjoj sednici prisustvovali su predstavnici Srbije i Hrvatske. U Bramercovom izveštaju o radu sadržane su ocene o saradnji zemalja bivše Jugoslavije sa Tribunalom, uključujući saradnju Srbije u potrazi za dvojicom preostalih optuženih begunaca - Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem.

Prilikom poslednje posete Beogradu, Bramerc po prvi put nije isključio mogućnost da se Mladić nalazi van Srbije

Tužilac Bramerc je 15. novembra poslednji put boravio u Beogradu, u okviru pripreme redovnog šestomesečnog izveštaja, gde je razgovarao sa najvišim srpskim zvaničnicima kao i sa članovima operativnih timova koji rade na pronalaženju haških begunaca. On je tada istakao da je rešenje ovog slučaja u Srbiji, ali prvi put nije isključio mogućnost da se Ratko Mladić nalazi van granica zemlje.

Srpski zvaničnici su tada preneli Bramercu da će Srbija nastaviti da čini sve kako bi locirala, uhapsila i izručila Mladića i Hadžića Haškom tribunalu.

Pohvala Nacionalnom savetu

Bramerc je posebno istakao značaj Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom koji je uspešno i efikasno koordinisao brojnim državnim organima Srbije kako bi se odgovorilo na zahteva tužilaštva.

"Vlasti Srbije su nastavile da omogućuju pojavljivanje svedoka pred Haškim sudom. Srpske vlasti su takođe adekvatno odgovorile na zahteve za zaštitu svedoka, a kancelarija tužioca za ratne zločine je prižila ključnu asistenciju u ovoj stvari”, naveo je Bramerc.

Bramerc je u svom izveštaju, u koji je Tanjug imao uvid, naveo da Srbija izlazi u susret zahtevima tog suda, ali da je potrebno da iskazana volja Beograda za pronalaženje i hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića dobije konkretne rezultate.

Bramerc u SB uglavnom pozitivno o Hrvatskoj

U najnovijem izveštaju koji je danas podneo Savetu bezbednosti UN glavni haški tužilac Serž Bramerc Hrvatskoj je dao uglavnom pozitivnu ocenu, ali da još uvek nedostaju dokumenti vezani uz akciju "Oluja" iz 1995. godine, preneli su zagrebački elektronski mediji.

"Napori Srbije da se pronađu dvojica preostalih begunaca ostaju problematični. To je najvažniji aspekt obaveze Srbije da sarađuje sa kancelarijom tužioca.Hapšenje preostale dvojice begunaca je od suštinske važnosti za uspešni završetak mandata Kancelarije tužioca, pomirenje na području bivše Jugoslavije i kredibilitet međunarodnog pravnog sistema”, naveo je Bramerc u izveštaju.

Prema tom dokumentu, u poslednjih šest meseci je bilo malo konkretnih rezultata, i pored iskazane opredeljenosti vlasti Srbije za hapšenje dvojice preostalih haških optuženika.

"Više nedostataka u načinu na koji se vrši istraga mora pod hitno biti otklonjeno”, naveo je Bramerc, i dodao da je njegova kancelarija u proteklih šest meseci održavala redovne i bliske kontakte sa srpskim agencijama zaduženim za pronalaženje Mladića i Hadžića i da će nastaviti da to čini i u budućnosti.

Bramerc takođe naglašava da su nadležni istražni organi u Srbiji počeli da sprovode preporuke iz prethodnog izveštaja podnetog Savetu bezbednosti, i da su u proteklih šest meseci nastavili da, pod vođstvom Saveta za nacionalnu bezbednost, ulažu napore kako bi begunci bili pronađeni.

"Kancelarija tužioca traži od nadležnih organa Srbije da sa intenziviranim naporom sprovode preporuke iz prethodnog izveštaja. Takođe, Kancelarija tužioca podstiče te organe da ekspeditivnije reaguju po novim tragovima i oprobavaju nove pristupe u potrazi za beguncima. Bez proaktivnijeg pristupa neće biti ni rezultata”, naveo je Bramerc.

Glavni haški tužilac u izveštaju je istovremeno pohvalio srpske vlasti zbog spremnosti za saradnju sa Kancelarijom tužioca, što će, prema njegovim rečima, i u budućnosti biti od ključne važnosti za završetak tekućih suđenja i žalbenih postupaka pred Haškim tribunalom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.