Bilt: Bolje je da Florans Artman čita moje knjige, nego da laže

Izvor: Blic, 08.Apr.2012, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bilt: Bolje je da Florans Artman čita moje knjige, nego da laže

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt poručio je bivšoj portparolki glavnog haškog tužioca Florans Artman da pročita njegove knjige i prestane da govori "laži" o njemu, pošto ga je ona optužila da je za vreme rata u Bosni i Hercegovini branio Slobodana Miloševića.

- Bolje bi joj bilo da uzme u ruke moje knjige i pročita ih, umesto što govori laži", napisao je šef švedske diplomatije juče u svom blogu, ocenivši i da je francuska novinarka pokazala "uobičajeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zanemarivanje činjenica - prenosi danas AFP.

Artman je kritikovala Bilta u petak u Sarajevu, gde je obeležena 20-godišnjica početka rata u BiH, dogadjaj kojem su oboje prisustvovali.

- Samo se pitam zašto je došao danas... Trebalo je da dodje onda kada je mogao nešto da uradi" kako bi se izbegao rat.Tada kada je nešto mogao da učini, Bilt samo govorio kako je Milošević dobar čovek. On ne zaslužuje da danas bude ovde - rekla je Artman.

Odbacujući njene kritike, Bilt je primetio da je Artman u "tako velikom sukobu" sa Haškim tribunalom da je protiv nje izdat nalog za hapšenje.

Artman je bila dopisnica francuskog lista "Mond" za Balkan, za vreme ratova u bivšoj Jugoslaviji, a kasnije portparolka bivše glavne tužiteljke Tribunala Karle de Ponte. Tribunal je osudio bivšu portparolku tužilaštva za pokušaj obelodanjivanja poverljivih podataka iz procesa protiv Miloševića, ali je ona odbila da plati kaznu od 7.000 evra.

Osuđna je i na sedam dana zatvora i protiv nje je izdat nalog za hapšenje, ali su francuske vlasti saopštile da je neće uhapsiti.

Kao švedski premijer od 1991. do 1994. godine, Bilt je igrao važnu ulogu tokom rata u BiH, koji je vođen od 1992. do 1995. godine, a nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma kojim je rat okončan, dve godine je bio visoki predstavnik međunarodne zajednice u toj zemlji, podseća francuska agencija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.