Beležnici na klik izdaju izvod iz lista nepokretnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2020, 11:11

Beležnici na "klik" izdaju izvod iz lista nepokretnosti

Javni beležnici od danas jednim "klikom" mogu građanima da izdaju izvod iz lista nepokretnosti i to besplatno za sve poslove kod javnih beležnika u kojima je taj izvod potreban.

Naime, danas je počela primena Uredbe koja se odnosi na izdavanje izvoda iz lista nepokretnosti, a koja sadrži preporuke Ministarstva pravde koje omogućavaju građanima Srbije da taj izvod dobiju u kancelarijama javnih beležnika, saopšteno je iz tog ministarstva.

Reč je o Uredbi o uslovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda iz Geodetskog katastarskog informacionog sistema od strane javnih beležnika i geodetskih organizacija.

Ova mogućnost je uvedena zahvaljujući Pravosudno-informacionom sistemu, odnosno elektronskoj razmeni podataka između pravosudnih i drugih organa.

Ministarstvo pravde je ukazalo da je za sve poslove kod javnih beležnika u kojima je potreban izvod iz lista nepokretnosti, njegovo izdavanje besplatno.

Izdavanje izvoda se naplaćuje samo u slučajevima kada je građanima potreban za obavljanje poslova van javnobeležničkih kancelarija i naknada je dosta niža od one koja je do sada naplaćivana, precizira se u saopštenju Ministarstva pravde.

Građani više ne moraju da dva puta odlaze na šaltere katastra, kako bi najpre podneli zahtev, a potom i podigli izvod, jer će kod javnih beležnika moći da izvade izvod iz lista nepokretnosti.

Pomenutom Uredbom takođe je definisano i da u javnobeležničkim kancelarijama prilikom prometovanja nepokretnosti građani ne moraju pribavljati izvod iz lista nepokretnosti, jer javni beležnik vrši uvid po službenoj dužnosti u centralnu evidenciju katastra nepokretnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

JAVNI BELEŽNICI: Od sada na klik do lista nepokretnosti

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jul.2020

Beležnici na klik izdaju izvod iz lista nepokretnosti...Javni beležnici od danas jednim "klikom" mogu građanima da izdaju izvod iz lista nepokretnosti i to besplatno za sve poslove kod javnih beležnika u kojima je taj izvod potreban...Naime, danas je počela primena Uredbe koja se odnosi na izdavanje...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.