Antidot: Fotografija dokaz protiv Jeremića za korupciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2018, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antidot: Fotografija dokaz protiv Jeremića za korupciju

Medijska mreža Antidot obelodanila je danas fotografije iz 2013, kao dokaz da je Vuk Jeremić, u vreme kada je bio predsedavajući Generalne skupštine UN, tu funkciju koristio, kako ističe ta istraživačka mreža, za obavljanje koruptivnih poslova i pribavljanje lične koristi.

Reč je, ističe Antidot, o fotografiji snimljenoj, 5. aprila 2013, koja je sada i materijalno potvrdila da navodne konsultantske usluge, o kojima Vuk Jeremić ne želi detaljnije da priča, zapravo i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ne postoje, već je milionske uplate dobijao kao proviziju iz koruptivnih poslova u kojima je posredovao, zloupotrebljavajući funkciju, koja mu je bila poverena.

Novi dokazi, ukazuje se, nedvosmisleno potvrđuju da su se Jeremićevi navodni konsultantski poslovi isključivo svodili na upoznavanje njegovog glavnog finansijera Patrika Hoa sa liderima i ministrima spoljnih poslova, koje je Jeremić upoznao u vreme dok je obavljao funkciju šefa diplomatije Srbije.

Jeremić je, navode, organizovao niz poslovnih sastanaka u Hong Kongu, na kojima su dogovarani milionski poslovi između privatnih kompanija.

Prema objavljenoj fotografiji, Jeremić je u svojstvu posrednika i zapisničara prisustvovao sastanku između njegovog prijatelja Emilia Lozoje, prvog čoveka meksičkog PEMEX-a, Čan Čauta, člana odbora direktora kompanija China Energy i Patrika Hoa, generalnog sekretara fondacije Chna Energy Fund Committee, stoji u saopštenju Antidota.

Pored toga što je, prisustvujući sastanku u svojstvu privatnog konsultatna u vreme dok je obavljao funkciju specijalnog izaslanika ministra spoljnih poslova Srbije, Jeremić očigledno zloupotrebio funkciju i državne resurse koji su mu bili povereni, on je tim činom, ističe Antidot u saopštenju, “direkto prekršio i član 30 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koji državnim funkcionerima zabranjuje obavljanje privatnih poslova i delatnosti za vreme trajanja funkcije”.

Antidot primećuje da, iako je, prema raspoloživim dokazima, konsultatnske poslove za CEFC i PEMEX počeo da obavlja još pre marta 2013. godine, Jeremić je tek u septembru i novembru te godine od skupštinskog adminitrativnog odbora zatražio dozvolu za te poslovne aranžmane.

Navodi se da je zahvaljujući činjenici da je kao ministar spoljnih poslova Srbije imao na raspolaganju milionske budžete Jeremić obilazio svet i stvarao mrežu privatnih poznanstava, pod maskom zaštite teritorijalnog integriteta i sprečavanja priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Antidot konstatuje da je danas jasno da Kosovo nikada nije ni bilo cilj Jeremićevih aktivnosti, već su to, kako navode, isključivo bili privatni interesi, zbog kojih je Jeremić bio fokusiran na stvaranje mreže svojih poslovnih saradnika.

Zato, zaključuje se, i ne čudi što se baš u vreme Jeremićevog ministrovanja dogodio najveći broj priznavanja kosovske nezavisnosti.

Antidot kazuje I da je zahvaljujući pravu rotiranja na osnovu kojeg je Srbija došla u priliku da kandiduje i dobije mesto predsedavajućeg GS UN, Jeremić je otišao u Njujork, od građana Srbije dobijao platu od 8. 000 dolara mesečno, plus milionski budžet za svoje troškove, i tada, tvrdi mreža, kreću njegovi korupcionaški poslovi koji dobijaju međunarodni karakter.

U saopštenju Antidota se navodi da fotografije istovremeno demantuju sve dosadašnje pokušaje Vuka Jeremića da negira sumnje da je deo međunarodne koruptivno-kriminalne mreže kojoj se sudi u Njujorku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Fotografije koje daju odgovor zašto je Vuk Jeremić DOBIJAO MILIONE: Ekskluzivni dokazi korupcije u vrhu UN

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Dec.2018

U vreme dok je u svojstvu specijalnog izaslanika ministra spoljnih poslova Srbije obavljao funkciju predsedavajućeg Generalne skupštine UN, a od građana Srbije dobijao platu od 8.000 dolara, Vuk Jeremić je paralelno radio privatne "konsultantske poslove" i po svemu sudeći bio deo međunarodne mreže...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.