Američki sud naredio zaplenu iranskog tankera nakon što ga je Gibraltar pustio

Izvor: Vostok.rs, 17.Avg.2019, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki sud naredio zaplenu iranskog tankera nakon što ga je Gibraltar pustio

Sud u Sjedinjenim Američkim Državama izdao je nalog za zaplenu iranskog tankera "Grejs 1", koji su prethodno pustile vlasti britanskog Gibraltara, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD-a. Prema saopštenju Ministarstva pravde, sud za okrug Kolumbija presudio je da tanker, kao i sva nafta na brodu i 995.000 dolara treba da budu oduzeti u vezi sa kršenjem američkog Zakona o međunarodnim hitnim ekonomskim merama u vanrednim situacijama, zakona o bankarskim prevarama i zakona o pranju novca kao i Zakona o konfiskaciji zbog aktivnosti povezane s terorizmom. Navodi se da je tanker, navodno, prevozio naftu u Siriju iz Irana za Revolucionarnu gardu Irana, koju su Sjedinjene Američke Države ranije proglasile "terorističkom organizacijom". U četvrtak je Stejt department objavio saopštenje u kojem je zapretio "ozbiljnim posledicama svima koji su povezani sa tankerom `Grejs1`". Gibraltar je 4. jula zaplenio tanker zbog navodnih kršenja sankcija EU protiv Sirije. Policija je privela kapetana, starijeg pomoćnika tankera i još dva člana posade. Hamid Baidinedžad, iranski ambasador u Londonu, rekao je u četvrtak da će taner uskoro napustiti britansku teritoriju. U Iranu je oslobađanje tankera nazvano pobedom diplomatije i neuspehom politike Bele kuće.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

SAD traži zapljenu iranskog tankera Grace 1

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Avg.2019

Američki Federalni sud izdao je nalog za zaplijenu iranskog naftnog tankera Grace 1, saopštilo je američko Ministarstvo pravosuđa. "Sud je donio odluku o zaplijeni tankera sa cjelokupnom naftom zbog kršenja odredbi Međunarodnog zakona o hitnim ekonomskim ovlaštenjima, pronevjere i pranja novca,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.