Ambasada SAD: Činjenica da je genocid počinjen u Srebenici je utvrđena i nepobitna

Izvor: Vostok.rs, 17.Nov.2018, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasada SAD: Činjenica da je genocid počinjen u Srebenici je utvrđena i nepobitna

"Vlada Sjedinjenih Američkih Država bila je veoma jasna — činjenica da je genocid počinjen u Srebenici u julu 1995. je utvrđena i nepobitna", saopštila je Ambasada SAD u državnoj zajednici BiH, komentarišući izjavu premijera Srbije Ane Brnabić da u Srebrenici nije bilo genocida. Kako su naveli u Ambasadi SAD u Sarajevu za regionalnu televiziju N1, „nikakvi pokušaji da se negira genocid ne mogu promeniti tu istinu“.
„Mi smo i dalje razočarani retorikom koja dovodi u pitanje ove osnovne činjenice. Pozivamo sve da poštuju ove sudske odluke, hrabro se suoče s prošlošću i prihvate istinu, bez obzira na to koliko je ona bolna. Genocid u Srebrenici najveći je masakr počinjen u Evropi nakon Drugog svetskog rata i zločin je protiv celokupnog čovečanstva“, navodi se u saopštenju Ambasade SAD. Podsetimp, predsednik Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da ono što se desilo u Srebrenici za Srbiju nije genocid i da ona taj stav zasniva na činjenicama. "Odgovorno lice za taj užasan ratni zločin je izručeno Hagu i Srbija je uradila sve što je bilo do nje", rekla je Brnabićeva. Na konstataciju novinara Tima Sebastijana da ona nikada neće priznati "genocid u Srebrenici", da je to za nju "crvena linija koju neće preći", Brnabićeva je odgovorila da niko neće da prekraja istoriju. "Vi posmatrate Srbiju kao da je ona neki izolovani sistem. Pogledajte kako zemlje u regionu tretiraju ratne zločince", ukazala je Brnabićeva. Ona je naglasila da nije korektno da novinar omalovaži uspjehe koje je Srbija postigla i da donosi proizvoljne ocene, te poručila da je ponosna što se Srbija suočava sa svojom prošlošću, prenose beogradski mediji.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.