Izvor: Blic, 23.Jan.2018, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako ove izmene Ustava Srbije budu usvojene, POLITIKA ĆE BITI PROTERANA IZ PRAVOSUĐA

Umesto Skupštine Srbije, sudije i tužioce će birati njihove kolege, tako da se izvršna vlast u velikoj meri "izbacuje" iz oblasti pravosuđa, predvideo je Nacrt izmena Ustava o pravosuđu. Takođe, sudije i tužioci će odmah dobijati stalnu funkciju, umesto dosadašnjeg probnog rada od tri godine.

1. Ministar više nije u Visokom savetu sudstva

Sudije i tužioce će, prema predlozima iz Nacrta, birati Visoki savet sudstva (VSS) i Visoki savet tužilaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (koji će zameniti sadašnje Državno veće tužilaca), i to iz redova diplomaca Pravosudne akademije. U sastavu VSS više neće, kao što je do sada bio slučaj, biti član skupštinskog Odbora za pravosuđe, ali ni ministar pravde.

2. Menja se i broj članova, ali i njihov izbor

Takođe, predviđeno je da u sastavu VSS bude 10 umesto dosadašnjih 11 članova. Prema strukturi, pet članova će biti sudije koje biraju njihove kolege, dok će ostalih pet biti, kako se navodi, istaknuti pravnici koje bira Skupština Srbije većinom od tri petine (3/5) glasova svih narodnih poslanika (150).

Međutim, ako na ovaj način ne budu svi izabrani, preostali se u narednih 10 dana biraju glasovima pet devetina (5/9) poslanika (138). Izborni postupak se ponavlja posle 15 dana za onaj broj članova VSS koji nisu izabrani.

3. Bez predsednika sudova u Visokom savetu sudstva

Predloženi ustavni amandmani predviđaju i da predsednici sudova ne mogu biti birani u VSS, kao i da članovi ovog tela sami biraju predsednika Saveta, koji ne može biti iz redova sudija. Prema aktuelnim propisima, predsednik VSS je i predsednik Vrhovnog kasacionog suda po funkciji.

4. Nema reizbora

Takođe, predviđeno je i da se članovi Visokog saveta sudstva (VSS) biraju na mandat od pet godina, ali je novina da ista osoba ne može biti ponovo birana za člana. VSS donosi odluke većinom glasova, i to na sednici na kojoj je prisutno najmanje sedam članova VSS (od ukupno deset).

5. Državno veće tužilaca menja ime

Dosadašnje Državno veća tužilaca, prema Nacrtu, zvaće se ubuduće Visoki savet tužilaca (VST), i imaće 11 članova. Od tog broja, četiri zamenika javnih tužilaca biraju javni tužioci i zamenici javnih tužilaca, a pet istaknutih pravnika bira Narodna skupština, na predlog nadležnog odbora, na konkursu, glasovima tri petine (3/5) poslanika.

6. Nema predstavnika Skupštine

Osim njih, članovi VST su i vrhovni javni tužilac Srbije i ministar pravde, dok deo tog sastava, kao što je slučaj sada, više neće biti predstavnik Skupštine Srbije.

Antuelni Nacrt predviđa i da javni tužioci ne mogu biti birani u VST, kao i da je mandant članova tog saveta pet godina, nakon čijeg isteka ne mogu ponovo da budu birani na istu funkciju. Vrhovni javni tužilac Srbije (sada Republički javni tužilac), ostaje po službenoj dužnosti predsednik VST. Ovo telo donosi odluke glasovima najmanje šest članova Saveta, na sednici na kojoj je prisutno najmanje osam njegovih članova.

7. Ukida se probni mandat

Vrhovni javni tužilac rukovodi Vrhovnim javnim tužilaštvom, za šta odgovara Narodnoj skupštini, koja ga bira na mandat od pet godina i na konkursu. Onaj ko je jednom obavljao ovu funkciju, na nju ne može ponovo biti izabran.

Vrhovni javni tužilac i javni tužioci koji budu razrešeni, ostaju na funkciji zamenika javnog tužioca u javnom tužilaštvu kojim su rukovodili. Kao i kod sudija, i kod tužilaca se ukida izbor na trogodišnji mandat, pa funkcija zamenika javnog tužioca traje od izbora do navršenja radnog veka.

Takođe, novina je i što će Republičko javno tužilaštvo, prema ustavnim amandamnima, promeniti naziv u Vrhovno javno tužilaštvo, na čijem čelu je vrhovni javni tužilac.

8. Kažnjavanje, razrešenje, prestanak sudijske funkcije

Predviđeno je da ministar nadležan za pravosuđe i vrhovni javni tužilac mogu da pokrenu disciplinski postupak i postupak razrešenja javnih tužilaca i njihovih zamenika, ali ne mogu da učestvuju u tim postupcima ukoliko su ih oni pokrenuli.

Sa druge strane, sudijska funkcija traje od izbora za sudiju dok on ne navrši radni vek. Međutim, pre toga, sudiji prestaje funkcija ako sam to zatraži, ako postane trajno nesposoban za obavljanje funkciju ili ako bude razrešen. Isto važi i za tužioce i njihove zamenike.

Hapšenje uz odobrenje

Takođe, Nacrt predviđa da sudija ne može protiv svoje volje da bude premešten u drugi sud, "izuzev kod preuređenja sudskog sistema i to odlukom VSS".

Navodi se i da sudija može da bude uhapšen samo uz odobrenje VSS koje sada, ukidanjem imuniteta, daje Narodna skupština.

Mandat predsednika sudova pet godina

Vrhovni kasacioni sud će se ubuduće zvati Vrhovni sud Srbije, čiji se predsednik bira na pet godina, nakon čega ne može biti ponovo biran na tu funkciju. Predsednike ostalih sudova bira VSS takođe na pet godina.

Nacrt će se menjati

Ministarstvo pravde, koje je i objavilo ovaj Nacrt, pozvalo je sve zainteresovane da obrazložene komentare na Radni tekst amandmana na Ustav, i to do 8. marta, nakon čega će se sve sugestije sakupiti i objaviti u formi izveštaja.

Kako je navedeno, ovaj Nacrt je izrađen u saradnji sa bivšim članom i stalnim ekspertom Venecijanske komisije Džejmsom Hamiltonom, kao i da će biti poslat na mišljenje Venecijanskoj komisiji, bez čijeg pozitivnog mišljenja neće ići u dalju proceduru.

Povodom objavljennih izmena Ustava Ministarstvo pravde će održati četiri okrugla stola u Beogradu (5. februar), Kragujevcu (19. februar), Nišu (26. februar) i Novom Sadu (5. mart).

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.