AKTUELNO: U poslednja 24 sata obolelo novih 351, preminulo 11 osoba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jul.2020, 06:53

AKTUELNO: U poslednja 24 sata obolelo novih 351, preminulo 11 osoba

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovan još 351 novooboleli od virusa korona, a preminulo je još 11 osoba, saopštio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković. Na respiratorima se nalazi 169 osoba. U Srbiji je od početka epidemije registrovano 19.334 potvđedna slučaja kovid 19.

Nošenje maski na otvorenom biće ubuduće obavezno na teritoriji cele Srbije u okolnostima u kojima nije moguće držati distancu od jedan i po metar, odlučeno je na Kriznom štabu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << I na svim ostalim javnim mestima na otvorenom prostoru preporučuje se nošenje zašitnih maski.

Zaštitne maske obavezne su i na otvorenom prostoru, na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od jedan i po metar, poput redova ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta i slično.

Odluke Kriznog štaba odnosiće se na celu teritoriju Srbije, a ne kao što je bio slučaj poslednjih nedelja samo na pojedine gradove. To važi i za nošenje maski u zatvorenom prostoru, koje je do sada bilo obavezno u pojedinim gradovima.

Sve mere koje su danas usvojene primenjivaće se od petka, 17. jula. Na upravo završenom sastanku, doneta je i odluka o zabrani okupljanja više od 10 ljudi na otvorenom.

17.59 Kon: Beograd potencijalna bomba, epidemiološko stanje pogoršano

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je Beograd u ovom trenutku dominantna "potencijalna bomba", jer se stanje vezano za epidemiju korona virusa pogoršalo.

"U Beogradu se 13. jula javilo 13.433 osoba sa simptomima respiratornih infekcija, pregledano je 2.863, a uzeto briseva 1.444. Svaki treći koji je bio sumnjiv na kraju se ispostavilo da je bio zaražen", rekao je Kon u emisiji "Fokus" na B92.

16.12 Maske na otvorenom, ako nema distance od bar 1,5 metara

Nošenje maske na otvorenom je obavezno ako se ne može obezbediti distanca od najmanje 1,5 metara između ljudi, a u ostalim slučajevima je preporuka da se maske nose i na otvorenom, objasnila je zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević odluku Kriznog štaba.

16.04 U ustanovama socijalne zaštite zaraženo 16 korisnika i 36 zaposlenih

Zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo virusa COVID - 19 kod 16 korisnika i 36 zaposlenih, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

15.59 Zlatiborski okrug: Za 7 dana preminulo 10 osoba, 100 novozaraženih

Od pristiglih rezultata iz prethodnih dana osoba koje su testirane na virus korona sa područja Zlatiborskog okruga potvrđeno je 100 novih slučajeva, a u prethodnih sedam dana sa teritorije tog okruga od posledica Covid 19 preminulo je 10 osoba, saopštio je Zavod za javno zdravlje Užice.

15.57 Milisavljević: U Novom Pazaru i dalje složeno, mada bolje

Situacija u Novom Pazaru je složena, ali u poređenju sa nekom od prethodnih dana je bolja, kaže regionalni koordinator Ministarstva zdravlja za kovid pandemiju, grudni hirurg Slobodan Milisavljević.

Prema njegovim rečima, sada je 229 pacijenata u bolnici, u kovid ambulanti je pregledano 260 pacijenata i od toga 160 pacijenata koji su dolazili na prvi pregled, a na respiratoru je troje pacijenata.

15.58 Preterano veliki broj testiranja na koronu na lični zahtev

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević potvrdila je danas je prethodnih dana bilo zastoja u analizi testova i ukazala da je razlog tome "preterano veliki broj" testiranja na koronu na lični zahtev građana.

Kisić je, međutim, istakla da niko nije trpeo zbog toga, jer se, kako je rekla, ne leče testovi, već pacijenti.

Ona je izrazila uverenje da će biti smanjeno vreme i za testiranje pacijenata sa kliničkom slikom i naglasila da se oni, bez obzira, na rezultate testa bolnički leče.

15:27 U poslednja 24 sata testirane su 8.393 osobe, od kojih je 351 osoba bila pozitivna na virus.

U Srbiji je ukupno testirano 515.395 osoba. Preminulo je još 11 pacijenata, a ukupan broj preminulih je 429.

U poslednja 24 sata hospitalizovano je 234 pacijenata, a ukupno je hospitalizovano 4.667 pacijenata sa kovid infekcijom.

15.31 U Subotici više od 30 zaraženih na bolničkom lečenju

U Subotici je na lečenju u bolnici 31 pacijent kod koga je potvrđeno prisustvo Korona virusa, za tri više nego juče, dok je pored njih još 16 pacijenata nalazi smešteno na odeljenju za infektivne bolesti, ukupno 47.

14. 47 U Podunavskom okrugu 53 novozaraženih

U Podunavskom okrugu registrovana su 53 nova slučaja pozitivnih na Covid 19, a u Braničevskom je registrovano još pet novih slučajeva pozitivnih na virus korona, saopštila je danas direktorka Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu Ana Jovanović.

14.14 U Kikindi trenutno 41 aktivan slučaj COVID-19

Kikindski Štab za vanredne situacije ocenio je trenutnu epidemiološku situacija u gradu kao nesigurnu, sa tendencijom pogoršanja. Kako se navodi u današnjem saopštenju Štaba, od novog naleta korona virusa, koji je započeo krajem juna, obolele su 44 osobe, od kojih su 2 osobe izlečene, dok je borbu sa korona virusom, na žalost, izgubio jedan pacijent.

Trenutno je na teritoriji grada Kikinda 41 aktivan slučaj bolesti COVID-19 . Od tog broja, samo u poslednja 24 sata, registrovano je 6 pozitivnih na virus korona, testiranih PCR metodom.

12:36 Krizni štab: Maske obavezne i na otvorenom

Na teritoriji cele Republike Srbije, bez obzira da li je u određenoj opštini ili gradu proglašena vanredna situacija, zabranjena su okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od deset ljudi.

Za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra.

10:59 U Bajinoj Bašti uvedena vanredna situacija

Usled pogoršanja epidemiološke situacije, Štab za vanredne situacije opštine Bajina Bašta proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji te opštine.

Mere koje su donete na sednici Štaba podrazumevaju ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, trgovinskih objekata, kladionica, benzinskih pumpi do 22 časa, prenosi prviportal.net.

10:17 Đerlek: Stanje dosta stabilnije, ali i dalje opasno

U odnosu na pre deset dana kada je u regionalnoj kovid bolnici u Novom Pazaru bilo 380 pacijenata, danas je stanje dosta stabilnije, ali i dalje ozbiljno, izjavio je koordinator te zdravstvene ustanove Mirsad Đerlek.

Kako je rekao za Tanjug, manje je hopsitalizovanih pacijenata, kao i broj pregleda u kovid ambulantama.

10:05 Na VMC Karaburma smešteno 117 pacijenata

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da Vojska Srbije daje puni doprinos borbi protiv korona virusa i da je u VMC "Karaburma" smešteno 117 pacijenata.

09:57 Kraljevo: Od 60 uzoraka 29 pozitivnih, nije bilo preminulih

Od juče odrađenih 60 uzoraka, na teritoriji grada Kraljeva pozitivno je na virus korona 29, izjavio je danas koordinator kriznog štaba epidemiolog Radovan Čekanac i dodao da juče u gradu na Ibru nije bilo preminulih.

Ono što zabrinjava jeste broj pregleda u ambulanti, kojih je u toku jučerašnjeg dana bilo 168, a dr Čekanac za Tanjug kaže da se taj broj, koji je za njega glavni pokazatelj prave situacije, značajno ne smanjuje.

09:17 Šumadijski okrug: Od 16 uzoraka pozitivno 12, u Kragujevcu 9

Prema poslednjim rezultatima, pristiglim do ponoći, od 16 obrađenih uzoraka, u Šumadijskom okrugu na korona virus pozitivno je 12 i to u Kragujevcu devet, a u Kniću tri, saopštio je Dragan Vasiljević direktor Instituta za javno zdravlje "Kraguj".

Ukupno pozitivnih pacijenata u Šumadijskom okrugu od početka epidemije je 965, a po opštinama najveći broj je u gradu Kragujevcu - 793, gde je do 15. maja bilo potvrđeno samo 68 slučajeva, dok je od tada do dana 725.

8:53 U KBC "Dr Dragiša Mišović" na lečenju više od 300 pacijenata

Načelnik kardiologije Kliničko-boliničkog centra "Dr Dragiša Mišović" Vladan Vukomnović izjavio danas da je toj ustanovi trenutno 308 kovid pacijenata sa umerenom i teškom kliničkom slikom, od toga je 65 na odeljenju intenzivne nege, 22 na respiratoru i 34 na neinvazivnoj ventilaciji.

08:48 Institut za reumatologiju u Beogradu primio prve kovid pacijente

Institut za reumatologiju Srbije, koji je ušao u kovid sistem, sinoć u 19 sati primio je prve pacijente obolele od korona virusa.

Tokom noći primljeno je 40 pacijenata, a trenutno se već sprema novih 28 mesta za priliv novih bolesnika, rekao je direktor ove ustanove prof. dr Nemanja Damjanov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.