60 godina od rođenja Zorana Đinđića

Izvor: B92, 01.Avg.2012, 01:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

60 godina od rođenja Zorana Đinđića

Beograd -- Pre 60 godina, 1. avgusta 1952, rođen je nekadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić, koji je ubijen u atentatu 12. marta 2003. godine.

Đinđić je bio srpski političar i državnik, filozof i doktor filozofije, jedan od 13 intelektualaca koji su obnovili rad predratne Demokratske stranke, dugogodišnji predsednik Demokratske stranke, gradonačelnik Beograda (1997) i predsednik Vlade Republike Srbije od 2001. do 2003, kada je ubijen.

Godine 1994. je postao predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Demokratske stranke. Bio je poslanik u prva tri višestranačka saziva Narodne skupštine i u Veću republika Skupštine SRJ.

Nakon niza masovnih protesta zbog toga što je republička vlada poništila izbore tokom 1996/97, Đinđić je 21. februara 1997. postao predsednik Skupštine grada Beograda. Sa Srpskim pokretom obnove Vuka Draškovića i Građanskim savezom Srbije Vesne Pešić stvorio je koaliciju „Zajedno“, koja se raspala samo četiri meseca nakon svoje pobede.

Đinđić je smenjen sa mesta predsednika Skupštine Beograda glasovima Socijalističke partije Srbije, Srpske radikalne stranke i Srpskog pokreta obnove.

Đinđić je ubijen u Beogradu na stepeništu zgrade sedišta Vlade Srbije 12. marta 2003. u 12:23. Pogođen je jednom u grudi, metkom koji je probio njegovo srce i ubio ga skoro trenutno. Brzo je odveden u bolnicu, gde je primenjen odgovarajući postupak, ali je njegova smrt, ipak, proglašena jedan čas kasnije. Prema zvaničnom Vladinom saopštenju, Đinđić nije bio pri svesti nakon dolaska u bolnicu. Njegov telohranitelj Milan Veruović je takođe bio teško ranjen u stomak od drugog hica.

Oba metka je, snajperom, sa 130 metara udaljenosti, ispalio policijski specijalac Zvezdan Jovanović, sa prozora zgrade Zavoda za fotogrametriju. Jovanović je tokom svoje završne reči na suđenju povodom ubistva Zorana Đinđića izjavio da nikada nije na čoveka pucao iz snajpera, odnosno da nije obučeni snajperista.

Svih 12 optuženih za ubistvo premijera Zorana Đinđića je osuđeno na dugogodišnje kazne zatvora. Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović osuđeni su na 40 godina.

Ubistvu tadašnjeg predsednika Vlade je prethodilo nekoliko ranijih neuspelih pokušaja ubistva. Najpoznatiji neuspeli atentat izveden je u jutro 21. februara 2003. godine, kada je Dejan Milenković Bagzi, član tzv. zemunskog kriminalnog klana, vozeći kamionet auto-putem, kod Beogradske arene, pokušao da zaustavi automobil u kojem je bio premijer, dok su u zasedi pored auto-puta, naoružani minobacačima i automatskim puškama, čekala četvorica atentatora. Ipak, Đinđić je, zahvaljujući delovanju obezbeđenja, izbegao ozbiljne povrede i preživeo pokušaj ubistva.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vremeplov: Rođen Zoran Đinđić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Avg.2012

NOVI SAD -..1952. - Rođen je Zoran Đinđić. Gimnaziju je završio u Beogradu. Diplomirao je filozofiju 1974. u Beogradu a 1979. doktorirao je na Univerzitetu u Konstancu u Nemačkoj, s tezom "Problemi utemeljenja kritičke teorije društva" kod Jirgena Habermasa. Hapšen je još kao student navodno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

60 godina od rodjenja Zorana djindjica

Izvor: Radio Centar 987, 01.Avg.2012

Beograd -- Pre 60 godina, 1. avgusta 1952, rodjen je nekadasnji premijer Srbije Zoran djindjic, koji je ubijen u atentatu 12. marta 2003. godine.djindjic je bio srpski politicar i drzavnik, filozof i ..

Nastavak na Radio Centar 987...

Đinđić bi danas napunio 60 godina

Izvor: Mondo, 01.Avg.2012

Nekadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić, koji je ubijen u atentatu 12. marta 2003. godine, rođen je na današnji dan pre 60 godina.

Nastavak na Mondo...

60 godina od rođenja dr Zorana Đinđića

Izvor: Kurir, 01.Avg.2012

Zoran Đinđić bio je prvi demokratski premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine. Vlada na čijem je čelu bio izabrana je 25. januara 2001. godine..BEOGRAD - Na današnji dan, 1. avgusta 1952. godine rođen je premijer Srbije i predsednik Demokratske stranke dr Zoran Đinđić,...

Nastavak na Kurir...

JEDINA NADA KOJU JE SRBIJA IMALA: Šezdeset godina od rođenja Zorana Đinđića (FOTO) (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 01.Avg.2012

Srpski političar, državnik i doktor filozofije naprednim idejama i stavovima uspeo je Srbiju da povede napred, ali je, nažalost, na tom putu surovo zaustavljen

Nastavak na Telegraf.rs...

Zoran Đinđić danas bi imao 60 godina

Izvor: NaDlanu.com, 01.Avg.2012

Bivši premijer Srbije, Zoran Đinđić, da je tok događaja bio drugačiji, danas bi napunio 60 godina. Kakva bi Srbija bila da ga nisu ubili 12. marta 2003? Zašto su na vlasti oni koji su njegovu smrt priželjkivali? ..Bio je najmanje popularan političar za života. O njemu se moglo reći i napisati...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.