Sve je više gradova u Srbiji gde je polaganje vozačkog ispita ZABRANJENO

Izvor: Press, 18.Okt.2017, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve je više gradova u Srbiji gde je polaganje vozačkog ispita ZABRANJENO

Tek kad im saobraćajna policija zabrani polaganje vozačkog ispita, u opštinama se sete da propisno obeleže kolovoz i poprave ili postave semafor. Tako je bilo u Kovinu, Obrenovcu, Vranju, tako je već nedelju dana u Prokuplju.
Foto:Blic.rs
Svih osam auto-škola u Topličkom okrugu dobile su dopis MUP-a da se do daljeg obustavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << polaganje vozačkog ispita zbog nedostataka na horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji, odnosno kvara na semaforu. Zbog toga je više od 400 kandidata iz Topličkog okruga na čekanju, a vlasnici auto škola strahuju od katanca.
- Ispunili smo sve uslove koje je država tražila od nas, a većina je podigla i kredite kako bi obezbedila sve to. Kada je lokalna samouprava trebalo nešto da uradi, nastao je problem. Prokuplje je mesto gde su vozački ispit polagali kandidati iz svih drugih opština okruga, Kuršumlije, Blaca i Žitorađe – kaže vlasnik škole “Tomo” Zoran Simić.
U opštini tvrde da su ovih dana "krenuli radovi na otklanjanju svih problema koji su doveli do privremene obustave polaganja".
– Radovi na postavljanju direkcionog svetlosnog semafora su počeli i vrlo brzo će sve biti završeno i problem će biti rešen – tvrdi predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja u opštini Prokuplje Miroljub Paunović.
Foto: Promo U opštini Prokuplje tvrde da će brzo uraditi sve što je potrebno kako bi zabrana polaganja bila ukinuta


Uporedo sa otklanjanjem nedostataka na postojećem semaforu, radi se i na uređenju horizontalne i vertikalne signalizacije u gradu.
U saobraćajnoj policiji kažu da s vremena na vreme obilaze gradove kako bi utvrdili da li je signalizacija u skladu sa propisima.
- Početkom oktobra imali smo, recimo, inspekciju na jugu Srbije. Bili smo u Vranju, Surdulici, Prokuplju i Leskovcu. Utvrdili smo i u Vranju nepravilnosti, ali je tamo lokalna samouprava za dva dana rešila problem. Tokom 2015. Novi Pazar nije imao propisanu saobraćajnu signalizaciju, pa im je trebalo čak godinu dana da isprave propuste. Do tada kandidati su polagali vožnju u Raški. I Kovin je dugo imao sličan problem, pa su kandidati polagali u Pančevu - kažu u saobraćajnoj policiji i ističu da mnoge male opštine poput Trgovišta ili Plandišta nikad neće ni steći uslove za polaganje vozačkih ispita.
Generalni sekretar Privredne komore auto-škola Srbije Petar Rašeta smatra da je saobraćajna signalizacija u mnogim gradovima pod znakom pitanja.
- Reč je o stalnom problemu jer mnoge opštine nemaju novca da farbaju saobraćajnice ili održavaju semafore. U zavisnosti od toga koliko ima nepravilnosti, rešenje može da se čeka mesecima i godinama. Mislim da je saobraćajna policija previše rigorozna, jer će vozač lakše proći raskrsnicu sa semaforom ako pre toga položi vožnju tamo gde semafor ne radi - kaže Rašeta i dodaje da nije realno da svih 200 opština ima uslove za polaganje vozačkog ispita.
Obrenovac letos bez ispita
Saobraćajna policija nije imala milosti ni prema beogradskim opštinama pa je tako tokom jula obustavljeno polaganje vozačkih ispita u Obrenovcu zbog nedostatka semafora, nepravilno obeležene zone škole, signalizacije na banderi, pa čak i neobeležene glavne raskrsnice.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Zabrana polaganja vozačkog ispita u Topličkom okrugu

Izvor: RTS, 18.Okt.2017

Na polaganje vozačkog ispita u Prokuplju, polaznici auto-škola iz sve četiri opštine Topličkog okruga, moraće da sačekaju neko vreme. Zvanično polaganje odloženo je zbog nedostataka u horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji koje mora da otkloni opštinska vlast. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.