KO TI DADE VOZAČKU?! Danijela (20) na automobilu nosi slovo P, evo kako joj ono pomaže, a zbog čega je drugi vozači PSUJU

Izvor: Blic, 22.Okt.2017, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"KO TI DADE VOZAČKU?!" Danijela (20) na automobilu nosi slovo "P", evo kako joj ono pomaže, a zbog čega je drugi vozači PSUJU

Danijela Šiljak (20) u aprilu je položila vozački ispit, a dva meseca kasnije dobila je svoj automobil i aktivno učestvuje u saobraćaju. Obavezni plavi kvadratić  sa ćiriličnim "P" u gornjem desnom uglu stakala ističe je na kolovozu kao "zelenog" vozača, što smatra korisnim.

- Mnogo mi je lakše, manje sviraju, a to novajlije može da unervozi. Bolje mi je i da me više pretiču. Na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zadnjem staklu "P" mi je mnogo bitnije zbog nizbrdice, kako bi držali propisano odstojanje. Dosta "seckaju", a desi se ponekad da opsuju, pametuju i dobacuju, naročito uobičajeno: "Ko ti dade vozačku?" - prepričava ova Beograđanka.

Da se doslovce drži pravila uverili smo se u kratkoj vožnji na Dorćolu: pogledi u retrovizor, žmigavci i uključivanja bez uletanja. Poslednje je, ovog puta, zasmetalo vozačima iza nje, te su se čule nervozne sirene, lupanje po volanima i "’ajde više" uz odmahivanje rukom.

- Po mom mišljenju postojeća pravila su većinom opravdana. Preko dana u saobraćaju je preglednije i bezbednije. Dok ne naučiš ne bi trebalo da voziš kasno, mani ti to što nema gužvi. Naravno, ni brzo, tako da je veće ograničenje brzine sasvim korektno. Pazim, odgovorna sam, nisam bahat vozač. Telefoniranje, cigarete i alkohol ne dolaze u obzir, ali sad već počinje da mi smeta  ako ne pijem zašto ne bih posle izlaska mogla da povezem društvo kući, nego naručujem taksi – pita se Danijela i dodaje da je propisanih godinu dana sa probnom dozvolom taman, a da ne može ni da zamisli koliko bi bilo naporno sa budućih dve.

Evo kako izgleda sada, a šta očekuje one sa tek položenim ispitom za B kategoriju:

Stara pravila:

*Licu koje ispunjava sve uslove za upravljanje vozilom B kategorije, a nije navršilo 18 godina života izdaće se probna vozačka dozvola kad navrši 17 godina, sa rokom važenja od jedne godine.

*Vozač koji ima probnu vozačku dozvolu B kategorije ne sme da započne i upravlja vozilom bez nadzora lica u vozilu koje ima vozačku dozvolu B kategorije u trajanju od najmanje pet godina.

*Vozač koji ima probnu vozačku dozvolu ne sme da upravlja motornim vozilom u periodu od 23,00 do 5,00 sati, koristi telefon i druga sredstva za komunikaciju za vreme vožnje.

*Vozač koji ima probnu vozačku dozvolu se ne sme kretati brzinom većom od 90% od brzine koja je dozvoljena na delu puta kojim se kreće.

*Probna vozačka dozvola će se izdati i licu koje je navršilo 18 godina, koje prvi put stiče pravo na upravljanje motornim vozilima "B" kategorije.

*Probna vozačka izdaje se sa rokom važenja od jedne godine.

Nova:

Probnu vozačku dozvolu će imati najmanje dve godine ili do navršene 21 godine za one koji su položili pre 19. godine

*Mlađi od 18 godina moraju da voze do punoletstva sa pratiocem koji najmanje 5 godina ima vozačku dozvolu

*Smeju da voze najviše 110 km/h na auto-putu, 90 km/h na moto-putu, odnosno 90 odsto od dozvoljene brzine na ostalim putevima

*Neće moći da upravljaju vozilom koja imaju više od 80 kW ili 109 KS, kazna 20.000-40.000 dinara ili 30 dana zatvora

*Nije dozvoljeno voziti od 23 do 6 sati ujutru, kazna 10.000-20.000 dinara.

*Ne smeju prevoziti više od 3 osobe, kazna 3.000 dinara

*Zabranjeno telefoniranje i konzumiranje alkohola

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.