Vino je zdravo, tvrde naučnici: Sastojak iz kožice grožđa snižava nivo šećera u krvi

Izvor: B92, 08.Mar.2022, 10:55

Vino je zdravo, tvrde naučnici: Sastojak iz kožice grožđa snižava nivo šećera u krvi

Ne bi trebalo da osećate krivicu što pijete čašu vina svake večeri, sve dok ga pijete uz obrok, kao Francuzi.

Istraživanje je pokazalo da uživanje u čaši uz obrok, a ne samostalno, može da smanji rizik od dijabetesa tipa 2 za 14 odsto. Nije isti slučaj kad su u pitanju pivo ili druga alkoholna pića, prema mišljenju naučnika.

"Umerene količine vina uz obroke mogu da spreče dijabetes tipa 2, ako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nemate drugo zdravstveno stanje na koje bi mogla negativno da utiče umereno konzumiranje alkohola, a u dogovoru sa svojim lekarom", rekao je vodeći autor dr Hao Ma sa Univerziteta Tulejn u Nju Orleansu

Prethodne studije su identifikovale jedinjenje prisutno u opni grožđa, poznato kao polifenol, kao odgovorno za snižavanje nivoa šećera u krvi. Vino, naročito crno, takođe je bogato zdravim biljnim hemikalijama poput resveratrola, koji deluje kao antioksidans.

Dijabetes tipa 2 prouzrokuje previsok nivo šećera u krvi pacijenata zbog problema sa insulinom – hormonom koji reguliše količinu glukoze u krvotoku. Ako se ne leči, može da bude smrtonosan i može da prouzrokuje ozbiljne probleme sa srcem, nervima i vidom.

Potpuni nalazi preliminarnog istraživanja još nisu objavljeni, ali su istraživači rekli da su otkrili da su "korisne veze između konzumiranja alkohola uz obroke i dijabetesa tipa 2 uglavnom uzrokovane konzumiranjem vina".

Stručnjaci kažu da ljudi koji ne piju alkohol ne bi trebalo ni da počinju.

Ističu da oni koji već konzumiraju alkohol treba da piju umereno, a to znači jednu čašu vina ili drugog alkoholnog pića dnevno za žene i do dve čaše dnevno za muškarce.

Uprkos rezultatima istraživanja, odnos između konzumiranja alkohola i novonastalog dijabetesa tipa 2 i dalje je kontroverzan, kaže Robert Ekls, bivši predsednik Američkog udruženja za srce, koji nije bio uključen u studiju.

"Ovi podaci ukazuju na to da faktor u potencijalnom smanjenju mogućnosti za oboljenja od dijabetesa tipa dva nije alkohol, već drugi sastojci u vinu", rekao je Ekls.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.