Izvor: Nezavisne Novine, 24.Maj.2016, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađen pet hiljada godina star recept za pivo

Arheolozi koji proučavaju posuđe iz prošlosti u Kini pronašli su recept za pivo star pet hiljada godina.

"Kina ima ranu tradiciju fermentacije i dokaze da se odvijala na bazi riže. Međutim, prema našim saznanjima, ovo je prvi direktni dokaz o nastanku piva u Kini", rekao je Jiajing Vang sa Stanford Univerziteta i prvi autor novog istraživanja.

Njegov tim je pregledao ostatke u posudama koje je pronašao, kako bi otkrio široki spektar biljaka od kojih nastaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << pivo, uključujući biljke "Panicum miliaceum", "Coix Lacryma-jobi" i ječam. Otkriće označava najraniji poznati dokaz ječma koji se koristi u Kini, što ukazuje da je "stigao" u zemlju oko hiljadu godina ranije nego što se mislilo.

Arheolozi dodaju da je intrigantna činjenica da se pivo proizvodilo ranije nego što se počela uzgajati hrana, šti je moglo imati veliku ulogu u razvoju društva.

"Proizvodnja i potrošnja piva možda može doprinijeti u nastanku hijerarhijskih društava u Centralnoj regiji, poznatoj kao 'kolijevka kineske civilizacije", kažu autori.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.