Pivarska industrija bilježi velike gubitke, traži pomoć države

Izvor: Capital.ba, 20.Okt.2020, 09:06

Pivarska industrija bilježi velike gubitke, traži pomoć države

SARAJEVO – Pivari u BiH zemlji već godinama od nadležnih traže da se zaštiti domaća proizvodnja, koja je zbog koronavirusa ove godine pretrpjela ogromne gubitke. Podaci govore da je tokom pandemije uvoz piva smanjen za samo dva odsto, dok je domaća proizvodnja smanjenja do čak 30 odsto, izvještava BHRT. FOTO: Pixabay Bihaćka pivovara, koja ima 106 zaposlenih uspjela je sačuvati radna mjesta iako je zbog pandemije koronavirusa >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << pretrpjela ogromne gubitke. Međutim, ako vlasti ne preduzmu konkretne korake kojim bi se pomoglo kako ovom tako i ostalim sektorima ili ako dođe do još jednog lockdowna, otpuštanje radnika je neminovno. “Pomoć države je vrlo minorna, skoro nikakva i vrlo kasna. Mi smo prvu pomoć, govorim o poslodavcima, dobili u devetom mjesecu za april. Znate šta to znači u ovakvim okolnostima“, kazao je Edin Ibrahimpašić, direktor Bihaćke pivovare. Federacija Bosne i Hercegovine izdvojila je 200 miliona maraka pomoći kantonima, od čega su Unsko-sanskom kantonu pripala 23 miliona. Dio sredstava je iskorišten za doprinose na minimalnu platu za tri mjeseca, dok je ostatak “zazidao” rupe u kantonalnom budžetu. “Ono što se trebalo i moglo učiniti sa nivoa države jeste da se PDV i akcize pomjere na kraj mjeseca. Međutim, nije se ni to desilo, kao jedina moguća mjera koja bi pomogla poslodavcima. To je vrlo realan i vrlo dobar prijedlog” , kazao je Ibrahimpašić. Pivari već godinama negoduju i zbog toga što država, kako kažu, ne štiti domaću proizvodnju. Nepojmljivo je, kažu, da se pivo uvozi u BiH ispod realne cijene. “Uvoz piva u BiH je preko 70 posto, dok domaće pivare imaju ukupno zajedno svega 30 posto. Po kapacitetima, domaće bh. pivare mogu u potpunosti podmiriti bh. tržište“, istakao je Fahrudin Salihović, direktor Pivare Tuzla. Pomoć privrednicima i preduzetnicima stizala je od lokalnog do federalnog nivoa. Iako je neka pomoć i opravdala očekivanja, sve je to bilo nedovoljno, kažu u Privrednoj komori Unsko-sanskog kantona. Korona zakon ocjenjuju lošim jer, kako kažu, Federalna vlada nije slušala glas sa terena, zbog čega su rezultati javnog poziva bili slabi. Zbog toga je, smatraju u Privrednoj komori Unsko-sanskog kantona, potrošeno samo 18 posto planiranih sredstava od onog što je bilo namijenjeno pomoći privredi, dok je ostali dio vraćen za budžetsku potrošnju, izvijestio je BHRT.    Indikator.ba Чланак Pivarska industrija bilježi velike gubitke, traži pomoć države се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Sarajevski ugostitelj stavio ključ u bravu: Vidimo se u boljim vremenima!

Izvor: Capital.ba, 21.Okt.2020, 09:03

SARAJEVO – Nakon što su vlasti u Federaciji i Kantonu Sarajevo uvele nove mjere radi sprečavanja širenja koronavirusa, mnogi ugostitelji su prinuđeni zatvoriti svoje objekte. FOTO: Pixabay Među njima su i vlasnici poznatog sarajevskog kluba Trezor. “Zbog nove mjere nadležnih, a koja se odnosi...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.