Čaša vina ili piva pred spavanje: Evo kako alkohol utiče na san

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Dec.2019, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čaša vina ili piva pred spavanje: Evo kako alkohol utiče na san

Navika da se uveče popije čaša vina ili piva radi boljeg sna veoma je rasprostranjena

, budući da svaka druga odrasla osoba u Evropi ima problem sa nesanicom. Međutim, reč je o apsolutnoj samoobmani, jer onima koji pate od nesanice i male količine alkohola izazivaju suprotan efekat, pokazalo je istraživanje nemačkog univerziteta u Regensburgu.

Tačno je da unos alkohola posle sat do sat i po donosi prijatno >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << opuštanje i osećaj umora, odnosno utiče na brzo tonjenje u san. Ali zdrav san podrazumeva nekoliko faza. Najpre fazu pred utonuće u san, onda fazu lakog, pa dubokog sna, i na kraju REM (Rapid eye movement), odnosno brzo pomeranje očiju ili paradoksni san. Pod uticajem alkohola ove faze se znatno remete, upozoravaju nemački stručnjaci.

U prvoj polovini noći, osoba spava kao da je u komi i ne može da se oporavi. U jutarnjim satima san je nemiran, pa se dešava da se prerano probudi i više ne može da zaspi. Tada mozak nije u stanju da sakupi novu energiju i čovek se ujutru ne oseća sposobnim za radne obaveze. Stoga je bolje da se, umesto alkohola, za dobar san konzumira lagana hrana.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Kako alkohol utiče na san

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Dec.2019, 14:05

Navika da se uveče popije čaša vina ili piva radi boljeg sna veoma je rasprostranjena, budući da svaka druga odrasla osoba u Evropi ima problem sa nesanicom.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.