2Cellos za B92: Uz pivo smo odlučili da napravimo revoluciju

Izvor: B92, 20.Avg.2018, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

2Cellos za B92: "Uz pivo smo odlučili da napravimo revoluciju"

Luka Šulić i Stjepan Hauser već sedam godina su nam poznati kao 2Cellos. Iza sebe imaju četiri studijska albuma,i peti "Let There Be Cello" koji izlazi ove jeseni. Svojim jedinstvenim spojem klasike i rokenrola privukli su pažnju brojnih ljubitelja dobre muzike širom sveta, ali i muzičkih veličina poput Eltona Džona, RHCP i Andree Bočelija.

Ključ njihove globalne popularnosti bila je obrada čuvenog hita Majkla Džeksona "Smooth Criminal". Predstojeći album najavljuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obradom najpoznatije pesme grupe Survivor - "Eye Of The Tiger", kao i svojom verzijom Vivaldijeve "Oluje" ("Četiri godišnja doba: Leto").

U susret koncertu, koji će u Beogradu na Kalemegdanu održati 8.septembra, Luka i Stjepan za B92 govore o svojim počecima, svom omiljenom instrumentu, nastupima sa slavnim muzičarima, ali i o "Mesečini", Šabanu Šauliću i "srpskim narodnjacima".

Pominjali ste ranije da su Luka i Stjepan bili najveći rivali na takmičenjima čelista. Da li je onda 2Cellos, u stvari, nastao zbog toga što nijedan nije mogao da pobedi onog drugog?

L: "Uvek smo želeli da uradimo nešto zajedno, verovali smo da će se desiti nešto posebno ako udružimo snage. 2010. godine obojica smo se našli u Londonu. Stjepan je tek završio studije, a ja sam došao na master. Uz pivo smo odlučili da se udružimo i da napravimo revoluciju. Umorili smo se od studentskog života, bilo je veoma teško, želeli smo veliku promenu."

S: "Mi volimo različite vrste muzike, a osećali smo se sputano svirajući samo klasiku. Želeli smo da naš divan instrument približimo široj publici, da im pokažemo da ne mora samo klasika da se svira."

Da li ste u tim trenucima, uopšte, mogli da predvidite globalni uspeh dueta čelista, ovakav kakav je on danas?

S: "Ovoliki uspeh naravno da niko nije očekivao. Znao sam da je Jutjub odličan za mlade talente, da ih neko vidi, čuje i zato smo i snimili našu verziju 'Smooth Criminal' Majkla Džeksona i sve ostalo je istorija. Počeli su da nam se javljaju razne izdavačke kuće, moj broj se usijao od poruka, nismo bili spremni na tu količinu reakcije, ali smo bili, naravno, srećni."

L: "Naravno, imali smo sreće, ali iza nas je veliki rad, trud, mnogo sati vežbanja i odricanja."

Celom svetu ste poznati kao virtuozi na violončelu. Šta je to što vaš instrument razlikuje od drugih muzičkih instrumenata?

S: "Čelo ima najbliži zvuk ljudskom glasu, ima veoma ugodan i topao zvuk koji se odmah uvlači pod kožu. Čelo je najuniverzalniji instrument, nema šta ne može! Rođen je za lirične i srceparajuće melodije, a u isto vreme može biti veoma virtuozan. Može svirati visoko poput violine, duboko kao bas... Svirajući picikato može zvučati kao gitara, a lupajući po njemu možete zazvučati kao udaraljke. Može i da roka luđe od električne gitare... Uz čelo vam ništa drugo ne treba! Može biti intiman i nežan, a u isto vreme najagresivniji i najmoćniji instrument! Uz sve to još ima oblik ženskog tela, što je nama posebno drago!"

Da li ste do sada svirali druge instrumene i da li ste razmišljali da nastupate sa bilo kojim drugim instrumentom osim čela?

L: "Na koncertu imamo pomoć, našeg drugara Dušana koji svira bubanj."

S: "Ja sviram i klavir, ali violončelo ima posebno mesto u mom srcu!"

Pored Eltona Džona, sa kojim ste nastupali, sa kime biste još voleli da se nađete na pozornici?

L: "Nastupali smo sa mnogobrojnim svetskim muzičarima kao što su Red Hot Chili Peppers, Queen of The Stone Age, Andrea Bočeli, Džordž Majkl, skoro smo se družili sa Džonijem Depom..."

S: "Ja sam svirao i sa mojim idolom Oliverom Dragojevićem, odrastao sam uz njegove pesme. Bila mi je čast i zadovoljstvo. Nemamo posebne želje, uvek kad se nađemo sa nekim muzičarima desi se i neka spontana svirka. Ali, ako baš insistirate na odgovoru, Sting je zajednička želja."

Postoji li još neko od muzičara sa jugoslovenskih prostora sa kime biste voleli da sarađujete ili da, možda, kreirate svoju interpretaciju njihove muzike?

L: "Ja volim vašu muziku, tj. onu staru narodnu, pa svi znaju da obožavam Šabana Šaulića. Ali nismo razmišljali da neku vašu pesmu obradimo, mi ipak sviramo po celom svetu, ne razmišljamo samo regionalno."

S: "Skoro smo razmišljali da bi svetski hit bio da se obrade srpski narodnjaci! (Hahahaha!) Uvek na koncertu u Beogradu sviramo i neku vašu pesmu, obično 'Mesečinu'. Verujem da ćemo i ovoga puta nešto smisliti. Nećemo vam otkriti, dođite pa ćete čuti!"

Vaš novi album najavljuje spot za numeru "Eye of the Tiger". Da li se on razlikuje od prethodnih albuma i šta će sve publika moći da čuje na

njemu?


L: "Da, prethodni album je bio posvećen filmskoj muzici, i snimili smo ga, na naše zadovoljstvo, sa Londoskim simfonijskim orkestrom. Tako smo dokazali da i to možemo da sviramo. Ali sad se vraćamo našim korenima, obradama pop i rok hitova."

S: "Uskoro ga završavamo, verovatno će izaći do kraja godine. Sigurni smo da će vam se svideti!"

Muziku sa novog, kao i sa prethodnih albuma, beogradska publika će moći da sluša na koncertu 8. septembra na Kalemegdanu. Šta nam pripremate za taj nastup i kakva su vaša očekivanja od predstojećeg koncerta?

L: "Mi volimo Beograd, uvek mu se rado vraćamo, pa i ovu turneju smo započeli u Beogadu prošlogodišnjim koncertom u Areni. Publika je fenomenalna, reaguje od prve pesme. Nadamo se da ćemo se i sada divno družiti!"

S: "Kalemegdan takav spektakl nije video. Repertoar je već spreman, pozivamo sve da dođu i da uživaju sa nama. Biće ludo i nezaboravno, kao i uvek! Obećavamo!"

Nastavak na B92...






Povezane vesti

2CELLOS najavljuju NOVI ALBUM: U prodaji od 19.oktobra!

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Avg.2018

Premijerno, sa budućeg albuma, duo je objavio njihovu naelektrisanu izvedbu Vivaldijeve "Oluje"...Luka Šulić i Stjepan Hauser, poznatiji kao 2CELLOS, ove jeseni, objaviće svoj novi studijski album, "Let There Be Cello" (Sony Music Masterworks/Menart). Nakon albuma "Score" (2017), na kome se duo...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.