Izmenama Zakona o PIO rešen problem pojedinih korisnika prevremene penzije (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2021, 13:32

Izmenama Zakona o PIO rešen problem pojedinih korisnika prevremene penzije (AUDIO)

Usvojenim izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, rešen je problem pojedinih korisnika prevremene penzije. Kakve promene donose nova zakonska rešenja, čućemo u prilogu RNS.

Razlog za izmene i dopune Zakona o PIO je, kako je navela ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, pronalaženje rešenja za one koji zbog prihvatanja socijalnog programa Vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za rešavanje viška zaposlenih u procesu restrukturiranja i priprema za privatizaciju, nisu mogli da ostvare pravo na starosnu penziju, ali i zbog promenjenih uslova 2014-te godine.

Kako je precizirala, reč je o osiguranicima kojima je u trenutku prihvatanja socijalnog programa do ostvarivanja prava na penziju nedostajalo do pet, odnosno do dve godine.

Predlog zakona sadrži i odredbe koje uređuju pitanje statusa osiguranika poljoprivrednika koji obavljaju ugovorene poslove, ali i frilensera.

"I ovim osiguranicima se staž osiguranja računa na isti način kao i za sve osiguranike koji ostvaruju ugovorenu nadoknadu" rekla je ministarka.

Predviđene su i izmene koje doprinose povoljnijem položaju korisnika porodičnih penzija, ali i osiguranika sa inostranom penzijom, dodaje ministarka.

Prema njenim rečima, zakon se odnosi isključivo na te starosne penzionere i ni na koji način ne dira u povećanje starosne granice za odlazak u penziju. Kako kaže Kisić Tepavčević, granica za starosnu penziju ostaje 65 godina za muškarce, odnosno u ovoj godini 63 godine i dva meseca za žene.

Ministarka je najavila da će reforma sistema penzijskog i invalidskog osiguranja biti nastavljena u narednom periodu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.