Zbog štrajka preko hiljadu pumpi u Francuskoj bez goriva

Izvor: Studio B, 18.Okt.2010, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog štrajka preko hiljadu pumpi u Francuskoj bez goriva

Više od hiljadu benzinskih pumpi u Francuskoj ostalo je danas bez goriva a više skladištsa nafte blokirali su železničari i prevoznici koji protestuju zbog najvljene vladine reforme penzionog sistema.

Za sutra je najavljena novi dan mobilizacije širom Francuske, dan pre zakazanog glasanja o novom zakonu u gornjem domu francuskog parlamenta, Senatu. Novi zakon, između ostalog, predviđa podizanje starosne granice za odlazak u >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << penziju sa 60 na 62 godine.

Kako je saopštila Unija nezavisnih uvoznika nafte (UIP) koja "pokriva" 60 odsto prodaje goriva u Francuskoj, 1.500 pumpi od ukupno 12.500 u zemlji ostalo je bez goriva.

Vlada predsednika Nikole Sarkozija ovog vikenda je saopštila da neće dozvoliti da bude nestašica goriva, iako je svih 12 rafinerija u zemlji u štrajku, i upozorila da će vlasti intervenisati i "deblokirati" skladišta nafte ako bude potrebno, kao što su već uradili u petak.

Prevoznici su na poziv sindikata već danas organizovali na prilazima velikim gradovima takozvane operacije puž, odnosno usporavanje vožnje. Na prilazima Parizu i Lilu na severu zemlje stvoreni su zbog toga kilometarski zastoji.

Radnici u štrajku su od noćas blokirali nekoliko skladišta nafte i sprečili snabdevanje benzinskih pumpi.

U nekim gradovima kao što je Tuluz i Sent Etjen, aktivisti i štrajkači su na nekoliko sati zauzeli depoe javnog prevoza i sprečili saobraćaj autobusa i tramvaja.

Železnički saobraćaj danas je takođe poremećen, državna železnička kompanija SNCF predviđa da u proseku svaki drugi voz brze pruge TGV neće saobraćati i da će biti poremećen međunarodni saobraćaj.

Sindikati su za sutra pozvali pored prevoznika i druge sektore da ih podrže kao što su energetika, pošta i maloprodaja. Takođe su pozvali zaposlene u Evrotunelu da se priključe štrajku.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.