Izvor: RTS, 01.Avg.2021, 21:29

Vučić za RTS: Očekujemo dobre ekonomske rezultate, penzionerima na zimu po 20.000 dinara

Predsednik Aleksandar Vučić kaže za RTS da se u ovoj godini očekuje rast BDP-a od oko sedam odsto, a da je deficit u budžetu znatno manji od planiranog. Zbog dobrih rezultata, država će svim penzionerima moći da u februaru, najkasnije u martu 2022. godine, isplati po 20.000 dinara. Pre toga, penzije će biti povećane, napomenuo je Vučić. Što se tiče borbe protiv organizovanog kriminala, predsednik je istakao da u slučaju Belivuk nije bilo nikakvog učešća američkog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << FBI. Najavio je da će on i ministar Vulin podneti krivičnu prijavu protiv samih sebe kako bi odgovorili na "sve laži pripadnika mafijaškog klana, ali, kako je rekao, i tajkunskih političara".
Aleksandar Vučić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, najavio isplatu 20.000 dinara svim penzionerima u februaru, najkasnije početkom marta. Istakao je da za taj novac neće biti potrebne posebne prijave.

Istakao je da se u ovoj godini očekuje rast BDP-a od oko sedam odsto, a deficit budžeta je znatno manji od planiranog. Vučić je naveo da je Srbija u junu i julu ostvarila suficit od 60 milijardi dinara, a ukupno u prvih sedam meseci ove godine ostvareni suficit je 198 milijardi, iako je prethodno rebalansom bio predviđen "višak u kasi" od tek 38,5 milijardi, što su odobrili MMF i Skupština.
Objasnio je i da će, kada se saberu prošla i ova godina, Srbija imati rast plus šest odsto, što, kako tvrdi, neće imati niko u Evropi. "To znači da ćemo u ove dve godine zajedno biti najuspešniji na kontinentu, a samo ove godine među prve tri po stopi rasta", dodaje Vučić.
"Hoćemo da se penzionerima odužimo, jer su uvek razumeli državu", objasnio je Vučić.
Predsednik je, govoreći o do sada najavljivanoj pomoći građanima, najavio da će penzionerima od 20. do 22. septembra biti isplaćeno po 50 evra, a svi građani će sredinom novembra dobiti po 30 evra. Uoči praznika, između 13. i 15. decembra, svim punoletnim građanima biće isplaćeno još po 20 evra.
Povećanje penzija i minimalca Istakao je da će početkom sledeće godine uslediti i novo povećanje penzija, preko pet odsto.
Najavio je i povećanje minimalca. "Naša ideja je da minimalac bude 35.012 dinara, više od 300 evra", naveo je predsednik.
Očekuje da će prosečna plata početkom sledeće godine biti 613 evra.
O "Otvorenom Balkanu": Istorijska odluka, mnogo mora da se uradiPredsednik je, govoreći o regionalnoj inicijativi "Otvoreni Balkan" i postignutim sporazumima u Skoplju, rekao da smatra da je to istorijska odluka, a da li će se sprovesti – "to je druga stvar".
"Mnogo toga je potrebno da se uradi da bi do 2023. godine uspeli to da uradimo", istakao je predsednik u dodao da moraju da se usaglase PDF sistemi, davanje informacija, carinski propisi.
Naveo je da 5.300 preduzeća iz Srbije rade u Severnoj Makedoniji.
"To je ideja mira i stabilnosti, koja nam nije nametnuta spolja,", ocenio je Vučić.
Što se tiče prijema drugih zemalja u inicijativu, predsednik je rekao da su vrata otvorena za sve, ali da "mi više nikoga ne jurimo".
O situaciji u BiH: Srbija će uvek biti uz narod u Republici Srpskoj Govoreći o dešavanjima u Bosni i Hercegovini, Vučić navodi da će Srbija uraditi sve što može da sačuva mir i stabilnost.
"Nama su potrebni razgovori, dijalog. Nadam se da ćemo nekada biti u stanju da napravimo i bratske odnose sa Bošnjacima, imajući u vidu svu težinu i sve ono kroz šta su oni prošli i svu težinu i ono kroz šta smo mi prošli, ali za to uvek morate da imate dve strane", naveo je predsednik.
Vučić je istakao da nije dobro da se nešto nameće spolja, i da se na Balkanu to nikada dobro ne prima, pa ni oktroisanje odluka nikada nije dovoljno dobro.
Najavio je da će 4. avgusta u Beogradu biti obeležen najteži zločin etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata, progona srpskog naroda u akciji "Oluja", i da će obeležavanju prisustvovati i kompletno rukovodstvo Republike Srpske pa će tada sa njima razgovarati.
Predsednik Srbije je rekao da će im poručiti tri stvari:
"Pod jedan, moramo da čuvamo mir, pod dva, Srbija će poštovati Dejtonski mirovni sporazum, integritet BiH, ali i integritet Republike Srpske i pod tri, Srbija će uvek biti uz narod u RS i pomagati na svaki način. To su važne stvari koje će Srbija da iskaže u svakom trenutku.", zaključio je Vučić.
"FBI nije učestvovao u istrazi protiv Belivuka"Reagujući na navode da je FBI učestvovao u akciji praćenja Belivuka, predsednik Srbije  istakao je da u tom slučaju nije bilo nikakvog učešća američkog Federalnog istražnog biroa i da ta služba nije dostavili bilo kakve podatke u vezi ovog slučaja.
"Sve su uradili naši organi, policija i BIA, rekao je Vučić u Dnevniku RTS-a i čestitao im na hrabrosti da tako ozbiljnu istragu sprovedu.

Čestitao je i tužilaštvu i svim tužiocima u Srbiji koji su radili na pisanju optužnice od 322 strane sa svim dokazima, što je, kako je rekao, bio izuzetno težak rad.
"Sve što smo uradili sa izuzetkom podrške i zajedničkog rada po pitanju određenih dokaznih predmeta sa evropskim službama, uradili su naši organi. FBI nije uradio ništa", podvukao je Vučić.
FBI nas je obavestio o aplikaciji ANUM koju su oni proizveli i za koju su kriminalci mislili da je sigurna, a u stvari je bila pod kontrolom CIA. Oni su nas obavestili o tome, ali kada je sve bilo završeno, napomenuo je predsednik.
"Ja sam razumeo i gospodina Stefanovića da nije mislio na slučaj Belivuk već da je govorio o aplikaciji Skaj, a za aplikaciju Skaj imali smo tek naknadnu podršku evropskih službi", rekao je Vučić i precizirao da smo za aplikaciju ANUM dobili podršku američkih službi.
On je dodao i da pretpostavlja da je Stefanović možda pogrešio jer su i naši mediji, kako je rekao, pogrešili.
"Na samom slučaju Belivuk radile su samo naše službe", istako je Vučić i dodao da želi da se zahvali svim tim junacima, policiji i pripadnicima BIA, koji su uspeli da ustanove i pod automobile članova grupe Belivuka i Miljkovića, postave prislušne uređaje.
"Vulin i ja podnosimo prijavu protiv sebe"Predsednik Srbije najavio je večeras da će on i Aleksandar Vulin podneti krivičnu prijavu protiv samih sebe kako bi na taj način odgovorili na "sve laži pripadnika mafijaškog klana, ali, kako je rekao, i tajkunskih političara".
"Doneli smo odluku. Sutra ćemo, kao i u slučaju Jovanjica, podneti krivičnu prijavu protiv sebe. Naći ćemo nekog od naših kolega to da uradi, kako bi izneli sve što su rekla ta lica, ali i 'tajkunski političari'", rekao je Vučić.

Gostujući u Dnevniku RTS-a naglasio je da su on i Vulin spremni da odgovaraju na sva pitanja.
"Spreman sam sebe da unizim na takav način da odem na poligraf. Nadam se da će potom neki drugi smeti da odu na detektor laži kako bi odgovarali na pitanja 'o njihovim lažima i pljačkanju naroda'", rekao je predsednik.
Vučić je još jednom istakao da je spreman da ide na poligraf i odgovara na pitanja da li se ikada video sa Belivukom i Miljkovićem, kao i da li je ikada bilo kakav kontakt sa njima ostvarivao. 
Predsednik je rekao da će se videti da li je bio u nekom stanu na Zvezdari, kao i da se tvrdi da li je imao bilo kakav kontakt sa tim licima.
"Onda će se sve laži raspršiti, jer zna narod ko je stao mafiji za vrat, ko je taj koji se suprostavlja mafiji, a ko je meta, i ko je pominjan, kao i ko je glavni krivac za potpunu propast mafije. Takođe i kome je najvažniji interes građana, a to je da nemamo takva ubistva i da mafije ne bude", rekao je Vučić.
Ukazao je i da je prošlo sedam meseci, odnosno da je osmi započeo, a da nije bilo nijednog pokušaja mafijaškog ubistva.
"Pokažite mi ijednu drugu zemlju u kojoj je to isto slučaj. Mnogi nam sole pamet o organizovanom kriminalu, a u njihovim zemljama ubijaju novinare i borce protiv korupcije. U Srbiji se to neće dešavati", podvukao je predsednik.
Vučić je istakao da je optužnica nešto što pokazuje ljudima da mafija nikada ne može da pobedi, i da ubice ne mogu da budu na slobodi, kao i da zločin neće biti nekažnjen.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.