Vredan poklon Gradskom muzeju Sombor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2019, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vredan poklon Gradskom muzeju Sombor

Tokom prve polovine godine, Gradski muzej Sombor posetila je gospođa dr Marija Tešić, rođ. Mesaroš, iz Novog Sada, profesorka Univerziteta u penziji, potomkinja stare somborske porodice Veselinović. Porodična kuća Veselinovića nalazila se na mestu gde je sada Matično zdanje u Ulici kralja Petra Prvog.

Tom prilikom gospođa Tešić je muzeju poklonila dvadeset i tri dokumenta od važnosti za istorijat porodice >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Veselinović.

Ovaj broj nije bio zaključen tako da je došlo do ponovnih pregovora koji su uključili dodatne predmete od važnosti za zbirke muzeja.

Početkom oktobra usledio je veoma vredan poklon: slika/ikona Sveti Georgije ubija aždaju, rad Marije Atanasijević-Veselinović (Osijek, 1842- Sombor,1893), slikarke iz Osijeka, udate za Jovana Veselinovića iz Sombora, za koju je 1870. ili 1875, prema podacima iz literature, dobila nagradu na izložbi u Parizu. Slika je rađena tehnikom ulje na platnu, dimenzija 90 x 128 cm, nalazi se u originalnom pozlaćenom ramu i potiče iz šezdesetih godina 19. veka.

Ova izuzetno vredna slika biće postavljena na stalnoj postavci Umetničkog odeljenja Gradskog muzeja Sombor, zajedno sa podacima o poklonu i poklonodavcu, posle kataloške obrade.

Gospođa Tešić poklonila je muzeju i deo porcelanskog servisa za ručavanje iz porodične ostavštine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.