Valjevo: Novi metod za sanaciju kuća

Izvor: RTS, 10.Dec.2019, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valjevo: Novi metod za sanaciju kuća

Doktor Miloš Lazović, profesor Građevinskog fakulteta u penziji, ima jedinstven metod sanacije stambenih objekata koji se već potvrdio u Evropi i Americi. Nedavno ga je primenio i kod nas, na jednoj kući u Valjevu.
Kada je svoju lepu porodičnu kuću pre 30 godina gradio u elitnom valjevskom naselju Peti puk, Stepan Vuletić nije ni slutio da je teren glinovit i rizičan za stambeni objekat. Imao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je urednu građevinsku dozvolu. Vremenom, na nestabilnom tlu kuća je ispucala.

"Bilo je stručnih razmišljanja. Niko se nije slagao jedan sa drugim, bio je ogroman problem i nismo znali šta da radimo. Pojavio se profesor, jedan fantastičan poznavalac, autoritet iz ove oblasti građevinarstva, to je Miloš Lazović. On je to jednostavno objasnio, rekao kako mora da se sanira, predložio kako se to radi", navodi Stepan Vuletić.
Prvi put u našoj zemlji primenjen je jedinstven sistem podziđivanja temelja. Povećana je dubina fundiranja. Temelji su oslonjeni na dublje slojeve tla.
"Mi smo ovde produbili temelje, a primenjen je novi element u tome da se ti podzidni elementi aktiviraju na taj način što se hidrauličnim presama nanosi dopunsko opterećenje", objašnjava profesor dr Miloš Lazović.
Radovi su izvedeni brzo i jednostavno, a porodična kuća Vuletića sanirana na divljenje valjevskih građevinara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.