VAŽNA VEST ZA PENZIONERE: Evo kada će penzije zaista biti POVEĆANE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Nov.2018, 01:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VAŽNA VEST ZA PENZIONERE: Evo kada će penzije zaista biti POVEĆANE!

Saopštenje Fiskalnog saveta da nema prostora za nova uvećanja zabrinulo mnoge penzionere. Tek kada se usvoji zakon o budžetu za sledeću godinu, znaće se prava slika. Novo povećanje ipak može da se očekuje na jesen 2019

Penzioneri u Srbiji će uskoro dobiti prvi uvećan ček, ali je mnoge zabrinulo saopštenje Fiskalnog saveta po kojem je Uredbom Vlade Srbije o povećanju penzija iznad 34.000 dinara potrošen sav fiskalni prostor za povećanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << penzija u 2019. i da zato u narednoj godini u budžetu nema mogućnosti za dodatno povećanje penzija.

Ipak, s obzirom na to da je povećanje penzija, planirano za 2019. godinu, usledilo već ove jeseni, novo povećanje ipak može da se očekuje tek sledeće jeseni, dok u međuvremenu penzioneri sa nižim primanjima mogu da se nadaju jednokratnoj pomoći kada se u budžetu za to pronađe novac.

- Naša poruka je bila da Vlada ima sredstva da redovno indeksira penzije i to je najvažnije - objašnjava Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta. - Najveći deo prostora za povećanje Vlada je opravdano iskoristila za ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija, što je u skladu sa preporukama Fiskalnog saveta. Razlika između predloga Fiskalnog saveta i odluke Vlade je u upotrebi preostalih raspoloživih sredstava.

Fiskalni savet smatra da je preostali deo fiskalnog prostora trebalo iskoristiti za vraćanje na redovno indeksiranje svih penzija naredne godine, tačnije "za vraćanje u uređen penzijski sistem".

Međutim, kako je saopštio Savet, "Vlada se Uredbom o uslovima, visini, obuhvatu korisnika penzija i dinamici isplate novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju, od 18. oktobra 2018. godine, već opredelila da se raspoloživa sredstva odmah iskoriste za nesistemsko povećanje penzija samo delu penzionera (koji primaju penziju manju od 34.000 dinara)".

Ipak, tek kada Vlada Srbije sastavi zakon o budžetu za narednu godinu može da se vidi da li će biti prostora za neko novo naredno povećanje penzija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.