Ukinut Zakon o smanjenju, penzije veće od oktobra

Izvor: Radio 021, 29.Sep.2018, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinut Zakon o smanjenju, penzije veće od oktobra

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o penzijskom osiguranju kojim se, između ostalog, najkasnije do 30. septembra ukida Zakon o smanjenju penzija.

Među brojnim izmenama Zakona o PIO, ključna je ukidanje smanjenja penzija, pa će oktobarsku penziju, koja stiže u novembru, penzioneri dobiti sa uvećanjem.

Novim zakonom daje se mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Vladi za isplatu novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Srbije.

Pored toga, menja se način obračuna visine prevremene starosne penzije za one koji imaju beneficirani staž.

Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je ranije da vlada radi na približavanju penzija minimalnoj potrošačkoj korpi, odnosno prosečnoj plati u Srbiji. On je rekao da Vlada Srbije želi da povećava penzije mnogo više od realnog rasta cena i inflacije.

"Ukoliko bismo imali usklađivanje prema inflaciji i rastu cena, pratili biste u istom razmaku minimalnu potrošačku korpu. Smatramo da će država u narednim godinama i u ovoj godini pokazati dobre rezultate i da ima prostora da povećanje penzija bude mnogo veće", rekao je Ðorđević.

Povećanje penzija biće na predlog Vlade Srbije, a o tome će odlučivati Skupština u okviru zakona o budžetu, rekao je ministar.

Izmenama prestaje ovlašćenje Fonda da prinudno naplaćuje neuplaćene doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje obustavom trećine penzije osiguranicima koji su obveznici uplate doprinosa.

Autor: Tanjug, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

POSLANICI IZGLASALI: Ukinut zakon o smanjenju, penzije veće već u oktobru!

Izvor: Kurir, 29.Sep.2018

Penzioneri će već na čeku za naredni mesec dobiti povećanje između 8,8 i 13,2 odsto u odnosu na 2014, odnosno i do 10.000 dinara više

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.